10 мита за фитнеса и храненето

0

Когато започнем да посещаваме фитнес залата, обръщаме повече внимание и на храненето. Иначе усилията да се избавим от излишните килограми ще отидат на вятъра. Появяват се много въпроси – да увеличим ли порциите, каква храна е по-добре да консумираме – въглехидратна или протеинова, разделна ли да бъде тя, три пъти на ден ли да се храним и т.н.

Режим на хранене

Мит №1
Движението позволява обилно хранене!

Разбира се, на закуска или обяд може да си позволите по-голяма порция, но не е задължително. Хората, които активно спортуват, изразходват повече калории и за това започват да се хранят по-обилно. Но това води, като първо, да се яде повече, а като второ, чакаме от фитнес заниманията да намалим килограмите, а в същото време резерва на енергия стига за физическите занимания и без допълнителни хранения. Освен това, когато човек се движи, у него се активизира обменът на веществата и се подобрява храносмилането и определен обем храна напълно може да утоли апетита. Известно е, че физическата активност не повишава чувството на глад, а точно обратното – намалява го.

Мит №2
Триразовото хранене е достатъчно за организма

Това не е вярно. В идеалния вид трябва да се приема храна 5-6 пъти на ден. Между трите основни хранения трябва да има още 2-3 малки закуски – ябълка, мляко и т.н.
В такъв случай не е необходимо да се храните „плътно”, за да обезпечите на организма всичко необходимо. Значи може да избегнете страничните ефекти на големите порции. Известно е, че калорийният обяд трудно се усвоява, а в съчетание с по-редки хранения, стимулира натрупването на мазнини.

Месото - вредно или неМесото – вредно или не? 8 разбити мита

 

Мит №3
Не се консумира храна 2 часа преди и след тренировка

Това не е точно. Естествено, от обилния обяд или вечеря преди тренировка няма полза. Но и да се натоварвате физически гладни не е препоръчително. Ще се чувствате уморени, може да получите главоболие и да ви притъмнее пред очите. А така тренировката вече не е ефективна. Затова половин час преди физическото натоварване може да хапнете някакъв плод или лека салата. Или 40-50 минути преди него да изпиете чаша плодов сок, който съдържа целулоза. А половин час след тренировка на организма са му нужни въглехидрати и през това време усвояването им се усилва двойно. Затова без угризения може да изядете една ябълка. Не е нужно да чакате цели два часа.

Мит №4
Достатъчно пълноценна може да бъде храната само на обяд

Тук логиката е следната: сутрин не ни се яде много, а пък и не е нужно, а отнемащата сила тренировка да бъде само вечер, като пред сън храненето е вредно. Оставя обядът. Той е в разгара на работния ден и трябва да утоли всякакъв глад и част от хранителните вещества ще се изхвърлят по време на тренировка. Истината е, че закуската е най-безопасна като прием на храна. По това време обменът на веществата е най-интензивен, а това означава, че натрупването на мазнини се свежда до нулата. При това точно сутрин е хубаво да се усвояват необходимите за спортиста протеини и въглехидрати. Но ако ставате доста късно и пропускате закуската, то при всички случаи ще изпитвате сериозен глад. А той, както и екстремните ниско калорийни диети включва организма на режим на оцеляване и така преобразува в мазнини повечето от храната. На практика се получава че, при натоварване в спортната зала вие не можете да изгорите достатъчно количество калории, защото всеки прием на храна се превръща в мазнини и това изобщо не съвпада с желанията ви. При това положение закуската и вечерята за нужни.

седем мита за лошото хранене7 мита за „лошото хранене“

 

Мит №5
Само с вода се утолява жаждата на спортуващия

Това не е истина. Особено, когато става дума не за професионалния спортист, а за обикновено занимаващите се с физически упражнения хора. Разбира се, заедно с потта се изхвърлят соли и такива вещества като магнезий, калций, желязо, калий. Но на организма от тях са му нужни малки количества и за попълването им са достатъчни правилно хранене и обикновена вода. А ако я заместите с минерална, то в организма всички соли и минерални вещества ще се възстановят много бързо. В случай, че не може да спазвате правилно хранене, на помощ идва натуралният плодов сок, смесен с минерална вода в съотношение 1:2. В такава смес на практика присъства всичко – натрий от минералната вода и калий от сока, както и витамините А и С.

Мит №6
Тренировката е повод да не консумирате течности

Това не истина. При добра физическа активност трябва да се пият повече течности от обикновено. Грешно е мнението, че ако не пиете вода по време на тренировка, ще отслабнете по-бързо. Защото при недостиг на течности в организма се затрудняват обменните процеси, нарушава се топлорегулацията, забавя се изхвърлянето на гниещите продукти и тогава ефективността на тренировката вече е съмнителна. Да се пие вода преди, по време и след тренировка е разрешено, дори препоръчително.

храненеПроф. Захарина Савова за пътя от стреса до нарушеното хранене

 

Мит №7
На спортуващите са им нужни допълнителни витамини

Вярно е, че при спортни занимания заедно с потта се изхвърля известно количество важни елементи и витамини. Но ако физическите занимания са не повече от 2-3 пъти на седмицата и траят не повече от час, тази загуба напълно се възстановява чрез балансираното хранене. Допълнителният прием на витамини е нужен при високо натоварване или допускане на небалансирано хранене.

Мит №8
При спортни занимания трябва да се приемат повече протеини

Разбира се, без белтъчини е невъзможно строителството на мускулите, но във всичко трябва да има мярка. За обезпечаване на нормалното функциониране на организма и поддържане на мускулен тонус е достатъчно наличието на 1 гр белтъчини на 1 кг тегло на тялото на ден. Ето защо на човек с 65 кг тегло са му достатъчни ежедневно 65 гр белтъчини. А те на практика се съдържат във всички продукти, така че това количество се получава с приема на всяка храна. Но ако спазвате строга диета, трябва самостоятелно да изчислите количеството белтъчини в дневната си дажба и при необходимост да направите корекция.

Станимир Михов качи килограми и постигна страхотна формаСтанимир Михов: Бях слаботелесен, но с този метод изградих впечатляваща физика

 

Мит №9
Ако се употребяват много тлъсти храни, тогава се увеличава и издръжливостта по време на тренировка

Това не е така. От една молекула мазнина се освобождава примерно два пъти повече енергия в сравнение с една молекула белтъчини или въглехидрати, но всичко трябва да бъде умерено и навреме. Колкото и странно да е, но разпадът на мазнините става по време на покой, а не по време на тренировка. Освен това на организма са му нужни много усилия за преработването на мазната храна. Няма нищо чудно, че след обилен мазен обяд на човек му се доспива. Ето защо подобна храна ако се консумира преди тренировка или след нея, може стопроцентово да наруши работата на вътрешните органи и да предизвика затлъстяване.

Мит №10
На спортуващите са нужни повече въглехидрати, за да възстановят силите си

Ако като въглехидрати говорим не за бонбони и други сладки продукти, а за плодове, зеленчуци и зърнени култури, то това твърдение отчасти е вярно. Защото въглехидратите са източник на енергия, която позволява бързо човек да се възстанови след тренировка и да съхрани своята работоспособност. Те са важни и при тренировки с голямо натоварване, за да стимулират мускулите. При това положение при физически занимания наистина са необходими въглехидрати. Но повече не в сравнение с обикновените за човек количества, а с нормата на активните спортисти. Достатъчно е да се консумират плодове, зеленчуци и зърнени храни, за да се набавят нормалните количества въглехидрати.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg