Актьорът Клейтън Норкрос – от „Дързост и красота“, до България

0

23 март 1987 г. Това е рождената дата на най-гледания сапунен сериал на всички времена – „Дързост и красота“. От типично американска семейна сага, телевизионният проект е достигнал до над 36 милиона зрители дневно по цял свят за своите 34 години ефирен живот. През годините „Дързост и красота“ представи цяла плеяда от незабравими персонажи – от неукротимата Стефани Форестър, през неудържимата Сали Спектра, до вечно нерешителния Лиъм Спенсър. Брук, Карълайн и Рич Форестър, чиято противоположност в „Дързост и красота“ е Торн Форестър. А актьорът, който първи се превъплъти в ролята на русокосия и синеок красавец е Клейтън Норкрос. Интервю с него за предаването „Преди обед“ по bTV взе Костадин Филипов.

Клейтън Норкрос

– Клейтън, като дете, мечтал ли си си да станеш актьор? 

Клейтън Норкрос: Когато за първи път си помислих за актьорска кариера, беше като начин да се сближа с баща ми. Както много от нас, учим се как да бъдем мъже от бащите ни. Баща ми не беше най-емоционално достъпният човек. Майка ми работеше нощем, а баща ми винаги е обичал филми. Беше начин да избяга от голямата депресия, в която беше израснал. Тогава струваше едва 10 цента да се отиде на кино, но беше много силно изживяване за него. Почна да ме води на кино, когато майка ми не беше на разположение. Така че петък вечер ходех на кино с баща ми, докато четиримата ми братя и сестри си стоят вкъщи. Чувствах се много специален, защото да ти отделят време родителите ти, когато всички останали братя и сестри тичат напред-назад и търсят внимание, не е лесно. Виждах в киносалона как баща ми се смее, как плаче, видях го емоционален. Беше много силно изживяване и си помислих: „Уау, трябва да се науча как да го правя!“ Това ми се запечата в мислите и като пораснах, си помислих: „Хм, дали да не се запиша във киношкола“ – защото харесвах да гледам Оскарите, да гледам любимите ми филми и телевизионни предавания… Изглеждаше като друг, магически свят, от който исках да бъда част! Не знаех съвсем как да го постигна. Сигурен съм, че някои от зрителите имат подобни мечти и ви казвам:

ако вярваш в себе си, ако обичаш това, което правиш, и това, с което допринасяш на света, има начин. Винаги мисля позитивно.

Та започнах филмово училище в Сан Диего, Калифорния, и когато дойдох в Холивуд, никой не се вълнуваше от дипломата ми, но бях решен да успея! Започнах да се снимам като модел и за реклами, така свикнах и се отпуснах пред камера. Малко след това,

след редица събития ме поканиха на кастинг за „Дързост и красота“. И всъщност не получих ролята първоначално!

Почаках още два месеца след началния кастинг и си помислих: „Ами, стига толкова, продължавам напред“ и изведнъж получих обаждане. По-късно разбрах, че бяха избрали друг мъж, който беше малко по-известен от мен, но точно преди да определят окончателно актьорите, Лий Бел, жената на изпълнителния продуцент, която той мъдро слуша, казала: „Абе този Торн нещо не е съвсем подходящ. Прилича на Рич, доста голям мъжкар, лошо момче… Трябва ни някой по-нежен, мил, романтичен, красавец…“ Да не се хваля, де, но го казала от женска гледна точка, от позицията на зрител на сериала, че искат аз да изиграя Торн. Спешно ми се обадиха, питаха ме дали съм свободен, отговорих „Ами, мога да се освободя“ и така започна 3-годишната одисея в „Дързост и красота“.

Клейтън Норкрос

Беше страхотен опит за млад актьор, защото влизаш в студио, което струваше тогава 20 хиляди долара на час, за целия технически  екип, наема на студиото, записа на видео, режисьорите, продуцентите. Беше доста сериозна атмосфера за млад артист. И ето ме пред камерата, всеки ден, за следващите три години. Научаваш много бързо как да играеш. Така стигнах до там и, разбира се, кариерата ми тръгна оттам.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Птиците умират самиКакво се случва с Ралф и Меган 38 години след „Птиците умират сами“

– Какво ти даде и какво ти отне ролята на Торн Форестър?

Клейтън Норкрос: Даде ми много увереност като актьор. В един момент, когато изпитвах трудности с ролята, режисьорът ме извика при него, заведе ме зад снимачната площадка и ми каза: „Виждаш ли всички тези хора? Всички те са тук сега за теб, искам да дадеш всичко от себе си“. А в сцената трябваше да изиграя луда ревност, защото Карълайн си тръгваше с Рич, а аз бях в болница и не можех да изляза. След този разговор с режисьора, аз се върнах на снимачната площадка и започнах да крещя, да бутам, да викам на всички санитари, които се опитваха да ме укротят в болницата. Въобще, бях решен да се преборя с всичките, за да стигна до Карълайн. Трябваше да имам много силно изражение, съчетано с любов и романтика, от което всяка жена да въздъхне и да поиска такъв мъж като Торн. След това благодарих на режисьора, че повярва в мен, за това , че ми повярва. Такъв опит не може да се купи в Холивуд. В тази ситуация се чувстваш обичан и изпитваш удоволствие от работата с други хора, които искат да направят нещо значимо и голямо.

– Приятели ли сте с Рон Мос в истинския живот? И двамата често сте в Италия и работите там, понякога…

Клейтън Норкрос: Да, приятели сме. Рон тъкмо приключи филм, който снима в новия си дом в Италия, в областта Пулия, недалеч от България, място, което и аз много харесвам. От време на време си общуваме в Инстаграм, но той е доста зает и с музикалната си кариера, обикаля по турнета… За последно се видяхме на тенис събитие с известни личности в Италия точно преди година. Добре си изкарахме тогава, запознах се с новата му съпруга, спомняхме си случки от „Дързост и красота“. Да, харесвам го, много добър човек е.

– Наскоро четох, че след като си напуснал сериала „Дързост и красота“ – на третата година след началото му, си казал и на Рон да го направи, да остави ролята на Рич Форестър, но той не те послушал. Защо, според теб?

Клейтън Норкрос: Надявам се, че не съм го поучавал каква да му бъде кариерата. Но може и да сме си говорили в някакъв момент за моето решение да продължа напред. Опасността да се занимаваш твърде много със сапунени сериали е, че те вкарва в рамките на определен тип телевизия, на която в някои филмови среди в Холивуд не се гледа с добро око. Още преди „Дързост и красота“ качеството на подобен тип сериали не беше на най-високо ниво. Количеството произведени серии беше по-важно. И понякога актьорското майсторство е страдало… Знаейки това от слуховете на снимачната площадка и в индустрията като цяло си помислих, че трябва да избера – сигурността на постоянния доход като остана в сериала, или приключението. С Рон Мос започнахме по едно и също време в „Дързост и красота“, но аз реших и му казах, че избирам приключението.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дързост и красотаРон Мос от „Дързост и красота“: Заради амнезия след катастрофа напуснах сериала

Бях си изкарал страхотно, обичам всички мои колеги от сериала и усещах взаимни чувства, но исках да полетя към голямото кино, да правя филми, което беше първоначалната ми цел, и смело

гледам на „Дързост и красота“ като на трамплин за моята кариера.

– Клейтън, със сигурност имаш фен клубове навсякъде по света, където се излъчва „Дързост и красота“. България не прави изключение. За много от зрителките ти си идеалът за мъж. Би ли разкрил за всички тях, имаш ли дама на сърцето си?

Клейтън НоркросКлейтън Норкрос: Ами, в интерес на истината съм свободен. Преди време бях женен за прекрасна австрийка за 4 години, разделени сме от известно време. Желая й само най-доброто. Не си паснахме като характери, пробвахме брачния живот, хареса ми донякъде, но после почувствах, че трябва да продължа напред и да направя друг избор. В никакъв случай тя не е виновна с нещо, просто не си паснахме. Така че сега съм необвързан. Обичам красотата, но искам връзка без излишна драма.

Харесвам жена, която е израснала и е духовно осъзната, човечна, да е обществено ангажирана, като мен.

– Клейтън, помниш ли кога за първи път дойде в България?

Клейтън Норкрос: За първи път идвах в България през 2005 година. Не изглежда толкова отдавна, но участвах в италианско риалити предаване, което възобнови известността ми в Европа. Популярният италиански продуцент Гуидо де Анджелис го гледал, харесало му как съм съзрял, усетил, че мога да изиграя ролята на римски генерал.

Трябваше да седя и да ми къдрят косата по римски всеки ден, бях си оставил малко прошарени коси, бях пуснал брада, носех красива гръдна броня, шлем с пера, бях генерал и бях много елегантен.

И ми казаха, че ще снимат филма „Гладиаторът от Помпей“ в Бояна Студиос, в София. Помислих си: „София? Честно? Правим предаване за римляни и ще го снимаме в България?“, която също е била част от Римската империя, но нямаше Колизеум или някои от известните исторически съкровища на Италия. Но явно имаше нещо, което не знаех. Като пристигнах в България, бях впечатлен от техническите умения, операторите, студиото беше невероятно, бяха създали цял римски град, центъра на града, в студиото, в което снимахме. Техниците бяха страхотни, имаше много великолепни български актьори, с които имах възможността да се запозная. Успях да позная прекрасната култура, страхотната кухня, любовта към природата, която ми е изключително присърце. Можех да се храня истински добре в България, а това си е предизвикателство на други места като в САЩ, например.

– Помниш ли нещо от София, от България? 

Клейтън Норкрос: В България можеш да караш ски, имате Черноморието, където времето е като в Гърция, доколкото знам. С моя добър приятел Николай Тевекелийски се занимаваме със строителство. Успях да пообикалям малко с приятелка от уроците ми по йога там, тя беше прекрасна. Казваше се Невена и станахме страхотни приятели. Но си беше предизвикателство да остана с една дама, защото толкова много красиви жени имате в България. Да, предизвикателство беше да остана верен на една жена. Толкова красота отвсякъде. България е едно от неоткритите и недооценените съкровища в Европа, в югоизточната част. Надявам се да помогна това да се промени с идеите ми в киното и строителния бизнес.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Д-р Куин лечителкатаЕто как изглеждат днес Микаела и Съли от “Д-р Куин Лечителката”

Връзката на Клейтън Норкрос с България идва и от приятелството му с един успял софиянец в Съединените щати – бизнесменът Николай Тевекелийски (на снимките долу). Освен в сферата на луксозното хотелиерство и недвижимите имоти, той притежава и луксозен клуб в квартала на богатите – Ориндж Каунти. Там се събира каймакът на Холивуд и музикалния шоубизнес в Страната на неограничените възможности. Именно на парти в частния клуб на успелия българин „Пеликан Хил“ започва приятелството между Клейтън и Николай.

Николай Тевекелийски: Имам удоволствието да познавам този фантастичен джентълмен от години. Доста години бих казал, не знам колко пъти сме играли и тенис, сигурно повече от 50 пъти и всеки път се опитвам да му насмогна и не успявам… Той е човек с много таланти, започнах да му разказвам повече за България. Гледаме малко по-мащабно и се чудим как да донесем малко от Америка, от щатската култура и нещата, които правим, в България. Според нас, американската мечта може да се пренесе и в България, съвсем скоро. Искаме да мислим по-различно от повечето, това ни отличава. Гледаме на България като на място, където може да се постигне много в бъдеще.

Холивудският секссимвол е убеден, че всеки човек трябва с желание да дава обратно на живота от полученото – това е духовен принцип, към който самият той се придържа. Клейтън Норкрос медитира всеки ден, храни се с екологични продукти, придържа се, но не стриктно към вегетарианството. Спортува редовно, за да се чувства във форма.

Клейтън Норкрос: Героят ми Торн в „Дързост и красота“ имаше нещо сладко, нещо специално, в което жените особено, но и много мъже се припознаха. Тази чувствителна част от тях, която искат да бъде изразена и оценена, а понякога бива мачкана в алчния ни забързан свят. Медитирането и установяването на връзка с други хора на духовно ниво по време на йога или молитва, пред който и да е Вашият Бог, е от съществено значение и не се опитвам никому да кажа кой е Бог, това е много лично решение. Под слънцето има място за всички нас.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg