Поетът Петър Москов на 61: С „До вчера“ на Братя Аргирови започна моят успешен път

0

Знаете ли кое е общото (освен че са хитове) между песните „Почти забравена любов“ на Васил Найденов, „До вчера“ на Братя Аргирови и „Не съжалявайте“ на Георги Христов? За меломаните и почитателите на българската музика от 80-те и 90-те години на миналия век отговорът е много лесен – текстовете и на трите са на поета и текстописец Петър Москов, който на 17 декември 2019 г. навърши 61 години. Това са и трите перли в короната на творчеството му. Неговият път от икономическата специалност в УНСС до първите места в класациите на Националното радио на песни по негови стихове е интересен и изпълнен с неочаквани срещи, които той сподели за читателите на delo.bg.

Петър Москов

Петър Москов днес

Първият текст, който се превърнал в песен на Петър Москов е „Първият бал“ на група „Трик„, посветена на абитуриентските балове през 1982 г. Тогава триото е било съставено от Диана Дафова, Богдан Кънев и Румяна Георгиева.

„След успеха на тази песен започват поръчки за текстове от почти всички популярни за времето изпълнители“ –

с нескрита скромност споделя поетът Петър Москов. Дори в класацията за хитове на Йордан Георгиев – Данчо Стълбицата по БНР „5+1“ в един период четири от пет песни са били по текст на бъдещия икономист с поетична мисъл.

Като студент във ВИИ „Карл Маркс“, днес УНСС, профил „Икономика“ Петър пише в свободното си време стихове. Често в кварталния магазин на пл. „Йорданка Николова“ (днес пл. „Журналист“) Петър засичал Развигор Попов да пазарува. Оказало се, че заедно с Мими Иванова живеят в съседство с бъдещия талант в шлагерните текстове за песни. През 1982 г. Петър Москов бил едва на 23 години и към онзи момент Развигор и Мими са били недостижима цел за скрития му талант – гледал ги по телевизията и ги слушал по радиото, но никога не си представял, че един ден те ще пеят песен по негов текст – „Случайни срещи“.

В една от случайните срещи с Развигор във въпросния хранителен магазин Петър решил да го заговори и му споделил, че пише стихове и то дори по-добре от други, които към онзи момент били изявени текстописци. Двигателят на ВИГ „Старт“ му дал домашния си телефон и му заръчал да подготви 2-3 текста и да му се обади, за да ги види. Обезумелият от възторг Петър се върнал вкъщи и започнал да се чуди как се пише текст за песен. Сътворил няколко стиха в различна ритмика и след няколко дни се чули с Развигор Попов. Той веднага ги харесал, но към онзи момент двамата с Мими Иванова работели с поета Богомил Гудев. Оценил таланта му, Развигор казал на Петър, че Мария Нейкова търсела млади автори и го препоръчал на изпълнителката на „Вървят ли двама“, за което Петър и до днес му е благодарен.

След среща с покойната вече Мария Нейкова в емблематичното „Синьото кафе“ тръгнал подемът на Петър за златни текстове на песни в родната музика. Пловдивската композиторка го запознала с Братя Аргирови, които били чести гости в дома ѝ в София. Там Петър Москов се запознал и с Георги Христов. По-късно той изпял „Дали си разбрала“, по негови стихове и по музика на Мария Нейкова.

Първият голям хит на текстописеца-икономист Петър Москов обаче е „До вчера“ на Братя Аргирови. Историята на песента е повече от интересна, защото по онова време специална комисия оценявала дали един текст става или не. Членовете ѝ

върнали текста на озаглавената песен „Момиче от съседен клас“ с аргумента, че бил много авангарден.

Импресариото Кирил Иванов – Мъглата обаче, си направил експеримент и подал повторно текста на комисията в българското радио, но със сменено заглавие –

„До вчера“, просто взел първите думи от стихотворението.

Текстът минал одобрение, а още на следващата сутрин и Петър Москов, и братя Аргирови се събудили известни:

„Беше като в приказка“ –

разказва текстописецът!

Песента „До вчера“не спирала да се върти по радиото, а и слушателите много я харесвали – това бил и първият български евродиско хит!

Приятелството на Петър Москов с членовете на група „Унисон“ пък го срещнало с Лили Иванова. Тя харесала неговото стихотворение „Изповед“, публикувано наскоро в университетския вестник на ВИИ „Карл Маркс“. Пианистът Рафи Жамакорцян от „Унисон“ му предложил да напише мелодията. Примата одобрила спойката музика-текст и я включила в своя двоен албум от 1984 г. „Искам те“.

„Чувството беше неописуемо“ –

признава Петър, защото той и Рафи тогава били по на 25 години, а вече – автори на песен за Лили Иванова!

Неподозираните срещи с големите имена на естрадната музика у нас не спирали за Петър Москов. На едно събиране се засекли с Васил Найденов. Той бил на пианото и се похвалил на всички, че  измислил страхотна мелодия. Засвирил я, а в този момент Петър Москов поискал лист и химикал. Помолил Васко Кеца да не спира да свири и след 15 минути стиховете били готови. Така

„Почти забравена любов“ се превръща и в най-популярния текст в творчеството на Петър Москов.

Най-голям успех обаче Петър Москов има с текста към песента „Не съжалявайте“ на Георги Христов, която през 1992 г. става „Мелодия на годината“. Освен че я включва в репертоара си, с нея изпълнителят на „Черно и бяло“ прави и дебют като композитор.

Днес Петър Москов продължава да създава прекрасни текстове за млади и утвърдени изпълнители. През годините песни по негови стихове имат Росица Кирилова – Остани тази вечер“, Вили Станева – „Самодивско хоро“, Маргарита Хранова – „Тръгваш ли си вече“, Петя Буюклиева – „Ако утре започнем отново“, Нели Рангелова – „Счупена любов“, Стефка Берова и Йордан Марчинков – „Споделена любов“, Йорданка Христова – „Всичко постигнахме с тези ръце“, Веселин Маринов – „Ще дойде някой“, Фактор – „Само в неделя“ и много други.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg