Ясен Василев за “Борхестриптих”: Завиждам на хората, които тепърва ще четат Борхес

0

На 23 октомври (петък) от 18:30 ч. в ДНК ще гледаме спектакъла „Борхестриптих“, част от програмата на десетия юбилеен ACT Фестивал за свободен театър. Това е вторият текст за театър на автора Ясен Василев, базиран върху три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас”, „Вавилонската библиотека” и „Другият” и елементи от биографията на писателя. Пърформънсът включва четирима изпълнителя, всеки от които представя различните версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. Как се ражда идеята за проекта, какви трудности среща екипът и откъде черпи вдъхновение, ще ни разкаже самият автор Ясен Василев. 

Ясен ВасилевКак се роди идеята за пърформанса?

– Тази конкретна трета версия, която ще покажем, е по-особена – четири жени изпълняват мъжките роли в пиесата. Физическото действие е отделено от текста – изпълнителките извършват поредица от физически задачи, докато четат тежкия философски текст без да го играят. В началото на всяко завъртане на пърформанса се хвърля монета и ролите се разпределят, така че те не знаят какво ще им се падне до последния момент. Облечени са във футболни екипи – не само защото Мартина Апостолова е била е женския национален отбор, но и защото Борхес има един неизвестен разказ, в който говори за футбола като част от театъра. Борхес, между другото, никак не е обичал футбола.

С какво ви впечатлиха Хорхе Луис Борхес и неговите разкази?

– Тези разкази дотолкова са станали част от мисленето ми, а и са основополагащи за цялата литература след Борхес, че не знам как да отговоря – завиждам на хората, които го четат за първи път,  това е вход към друга вселена.

Кой е любимият ви цитат?

– Паметта превръща всеки човек в зрител и актьор.

Кои са четирите различни версии на Борхес, които проектът представя?

– В текста на пиесата това са Борхес в четирите му възрасти – младежът, младият, зрелият и възрастният – като всяка от тези негови версии се превъплъщава в определен брой персонажи от разказите му.

Ясен Василев

Откъде черпите своето вдъхновение?

– От живота и от изкуството на други хора.

Как минава работният процес? Случва ли се да спорите често с екипа и как разрешавате своите конфликти?

– Да се работи с Мартина Апостолова, Цвета Дойчева, Василия Дребова и Яна Бобева, с YvesO (vj) и с Наталия Алексиева (асистент) беше истинско удоволствие, един от най-хубавите и безпроблемни процеси, които съм имал – спокоен, без напрежение, без завишени очаквания. Забавлявахме се доста и си паснахме добре и мисля, че това си личи в представлението.

Какво ви дава изкуството?

– Свобода.

ACT Фестивал за свободен театърACT Фестивалът тази година става на 10 години. Какво според вас е бъдещето на свободния театър?

– Несигурно. Все още ни липсват и нормална инфраструктура, и стабилно финансиране. Появяват се нови програми и нови пространства, надявам се те да са само началото, а да не се очаква да поемат нуждите на цялата независима сцена.

Кои са за вас трите причини, поради които си струва да гледаме повече свободен театър?

– Може да се сблъскате с нещо, което не може веднага да отнесете към познатите ви форми и критерии. Това първоначално объркване може да промени възприятията ви и вас самите. Хората там работят от любов към театъра, с вяра в професията си и нейния смисъл, а не за пари – и имат нужда от вашето присъствие.

Delo.bg е медиен партньор на десетия юбилеен ACT Фестивал за свободен театър.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg