Пеганска диета – шестте принципа за трайно отслабване на д-р Марк Хайман

0

Марк ХайманД-р Марк Хайман е специалист по хранене и автор на книги за отслабване и добро здраве. Създател е на диета, която самият той нарича пеганска. Принципите му за здравословно хранене включват елементи от палео диетата и веганския начин на живот.

Става популярен със съветите си към хората да не избягват мазнините, а да се научат да разпознават полезните от вредните. Почитател е на храни като месо, риба, мед и отрича консумацията на бобови и зърнени култури, на захар и всички преработени храни.

Ето кои са 6-те принципа за здраве и красива фигура на д-р Марк Хайман.

Спрете захарта

Захарта има огромно негативно влияние върху нашето тяло. Захарта стимулира производството на инсулин, а инсулинът кара тялото ни да съхранява повече мазнини. Тя се свързва и с повишен риск от някои заболявания като рак, диабет и Алцхаймер. Захарта остава скрита и в преработените храни, като се смята, че чрез консумацията им тя съставя 10% от дневния ни прием.

Повече фибри

Проучвания показват, че малцина са онези, които приемат достатъчно фибри в ежедневието си. Човек има нужда от около 150 гр. фибри дневно. В изобилие можете да ги откриете в зелените листни зеленчуци. Според д-р Хайман близо 3/4 от дневното ни меню трябва да е съставено от зеленчуци, за да осигурим на тялото така нужните му фибри.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Диета на Маргарита КоролеваС диетата на Маргарита Королева топите 10 кг за 9 дни

 

Не подценявайте детоксикациите

Детоксът сякаш е мръсна дума. Мнозина я свързват с непоносимо гладуване, главоболие и липса на енергия като следствия. Целта на детоксикациите е да пречистят организма ви. Според д-р Хайман, детоксикиращите режими трябва да са изготвени от специалисти, за да имат реален резултат и да отговарят на потребностите ви.

Забравете за газираните напитки

Д-р Марк Хайман е сред най-върлите противници на газираните напитки. Според него отслабването е невъзможно, ако човек ги консумира. Той дори стига до крайности, наричайки ги „течна смърт“. Според него, газираните напитки са сред основните причинители на затлъстяването и диабета.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

С тази диета на Жан Митрев сваляте по кило на ден без йо йо ефектС 5-дневната диета на Жан Митрев топите по кило на ден без йо йо ефект

Сменете мазнините

Според д-р Марк Хайман повечето хора се страхуват от мазнините, а не бива да е така. Мазнините могат да са приятел на здравето и килограмите, стига да са правилно подбрани. Д-р Хайман съветва да изхвърлите от кухнята всички мазнини, с изключение на кокосовото масло и зехтино екстра върджин. Зехтинът използвайте за овкусяване на салати, а кокосовото масло за готвене, защото има висока пушечна температура.

Приемайте витамини и добавки

Не всички хора са почитатели на идеята за всекидневен прием на хранителни добавки и витамини. Истината обаче е, че заради модерния начин на живот, няма друга опция да си набавим нужното на организма. Приемът на витамини и минерали е индивидуален, но според д-р Хайман има такива, които са задължителни за всички – рибено масло и витамин D.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg