Газирани и подсладени напитки причиняват 184 000 смъртни случая годишно в света

0

За вредата от газираните напитки и тези, при които е използван подсладител, се говори отдавна. Преди броени дни обаче излезе стряскащ анализ, който по абсолютно категоричен начин доказва, че точно тези напитки са причината за общо 184 000 смъртни случая на година в целия свят.

Анализът е публикуван в списание „Circulation“ и той се основава на първото подобно проучване, проведено на глобално ниво. Негови автори са учени от Университета Тъфтс, САЩ, които са направили анализ на случаи с летален край и предизвикана инвалидност, вследствие на диабет, болести на сърцето или рак, които пък са причинени от прекомерната консумация на напитки с добавена захар. В тях влизат газираните и енергийните напитки, плодовите сокове, както и подсладените студени чайове.

Газирани и подсладени напитки причиняват 184 000 смъртни случая годишно в светаСпециалистите са стигнали до наистина стряскащи факти. Смъртните случаи, които са пряко свързани с употребата на газирани и подсладени напитки имат следното цифрово изражение – 133 000 са починалите от диабет, 45 000 са намерили смъртта си вследствие на сърдечносъдови заболявания, а 6450 души са били покосени от рак.

Газирани и подсладени напитки причиняват 184 000 смъртни случая годишно в светаСпоред учените участвали в изследването, в много страни по света вече е отчетено, че броят на смъртните случаи предизвикани от употреба на напитки с добавена захар, расте.

Именно поради тази причина тяхното ограничаване или изключването им изцяло от храненето, трябва да се превърне в общ приоритет за страните от целия свят.

Разпространеният анализ се основава на общо 62 различни проучвания, които са направени в периода от 1980 до 2010 г. в цели 51 страни. Обхванати чрез това проучване са близо 612 000 души.

Друго важно нещо, което са отчели авторите на изследването е, че в различните нации ситуацията е различна. Изключително е малък броят на смъртните случаи, предизвикани от употребата на напитки с добавена захар в Япония – по-малко от 1 %, докато в Мексико става дума за цели 30 %.

Анализаторите са установили и още нещо – консумирането на такива напитки се отразява по-зле на младите хора и им вреди повече, отколкото на възрастните.Газирани и подсладени напитки причиняват 184 000 смъртни случая годишно в света

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg