Проф. Стефан Маринов – създателят на машина, която произвежда електроенергия от нищото

5

Българският проф. Стефан Маринов е един от най-популярните родни учени в света. Мечтата му е била да реализира Перпетуум Мобиле. И го прави.

Създава машина, която генерира електричество от нищото.

Неговото изобретение „Тестатика“ може да генерира около 30 kW ток. А това никак не е малко, като се има предвид, че единственото условие за функционирането му е да има магнитно поле. Три десетилетия машината се е използвала на шест места в Метернита, Швейцария, където не съществували външни източници за доставяне на електричество. По последни данни Китай се опитва да разработи свой прототип на „Тестатика“, но доста по-мащабна. Ако това се случи, съотношението на световния енергиен пазар коренно ще се промени.

Стефан Маринов

Устройството на изобретателя проф. Маринов се казва Swiss M-L converter, Thesta-Distatica. Машината в основата си е осъвременен електростатичен генератор на Вимшурст. Дисковете могат да се въртят постоянно за сметка на силите на електростатичното взаимодействие. В уникалната по рода си конструкция са включени и постоянни магнити. Това устройство има диаметър на дисковете 20 сантиметра и генерира близо 200 W мощност. Големият прототип е с дискове с радиус 1 метър и произвежда близо 30 kW. Конструкцията в детайли е описана от Швейцарската асоциация за свободна енергия.

Стефан Маринов

Стефан Маринов е роден в семейството на юриста Марин Маринов и Галина Маринова – сестрата на актрисата Адриана Будевска през 1931 г. в София. Баща му е бил многи близък приятел на проф. Нисим Меворах, чийто син е поетът Валери Петров. Родителите на Стефан Маринов са учили в Мюнхен, а в дома им в София чести гости са били писатели, артисти и художници, сред които Елин Пелин, Константин Щъркелов и Иван Лазаров.

Българският учен завършва физика в столицата на бивша Чехословакия, Прага, а по-късно и в София. След това се дипломира във Висшето военноморско училище във Варна. Капитан е на чешки кораб, а след това постъпва на работа в катедрата по физика на БАН.

Стефан Маринов

Три години – 1966-67 г., 1974 г. и 1977 г. насилствено е вкарван в психиатрична болница, където е „лекуван“ заради своите политически възгледи. Уволнен е от БАН, а след третото си излизане от психиатрия през 1977 г. се сдобива със задграничен паспорт и година по-късно вече живее в столицата на САЩ, Вашингтон. След това се връща в Европа и живее в Италия и Австрия. Владее перфектно няколко езика – руски, чешки, немски, френски, полски, италиански и английски. Като полиглот на всички тези езици съчинява стихове, автор е и на сатирична проза в епистоларна форма.

Проф. Маринов е основал и ръководил Института по фундаментална физика в австрийския град Грац. Издател е и на създадения от него научен алманах Deutsche Physik. Теоретичните и експериментални изследвания на проф. Маринов обосновават възгледи, които са в противоречие с каноничните разбирания. Списание „Nature“ е отказвал да публикува негови статии след редица полемики с главния редактор. Това игнориране принуждава проф. Маринов да плати за цяла рекламна страница в популярното научно списание, за да изложи своето огорчение от догматичното отношение към него.

Стефан МариновПроф. Стефан Маринов си отива от този свят при „загадъчни обстоятелства“ на 15 юли 1997 г., падайки от 7-я етаж на университетската библиотека в австрийския град Грац. Никой не е видял Маринов да скача. На всичкото отгоре той е имал срещи с колеги за следващия ден и уговорени семинари. Факт е обаче неговото „прощално“ писмо, а полицията мълниеносно прикрива случая, още повече, че проф. Маринов е бил популярна личност. За трагичния инцидент дори не се съобщава в нито една медия.

Съмненията са, че е бил хвърлен от прозореца след намесата на големи електрически, нефтени и газови компании, които се почувствали застрашени от създадената машина от Маринов за алтернативна безплатна енергия.

Проф. Маринов е автор на книгата „Божествен Електромагнетизъм“, която оборва теориите за класическия електромагнетизъм. Неговият научен труд е бил неглижиран и удобно забравен от научните среди.

И до днес много учени по света го цитират и се основават на негови тези. Странно е обаче как един световно признат българин в научните среди остава в забвение в родината си…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!5 коментара

 1. Мадам Фреш на

  Не е странна забравата на хора като проф. Маринов. Закономерна е. Засегнеш ли нечии едри интереси, изчезваш или те „самоубиват“.

  • пешо на

   Има известни неточности в това за този българин. Аз съм търсил доста информация и преди години имаше много в интернет, но сега е изчезнала. Споменава се името Пол Бауман за изобретател и конструктор на 30 кв. машини. Но така или иначе има много неясноти около това изобретение и най-вече върху магнитният усилвател, който на всичко отгоре е и резонансен.

 2. ТЕРВЕЛ на

  Тервел на 10.08.2020

  ТАКАВА ЗА НЕЩАСТИЕ Е СЪДБАТА НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ. ЗА ПРОФЕСОР МАРИНОВ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ФИЛМ И ДА СЕ УЧИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ И ИСТОРИЯТА. ТАКИВА ЛИЧНОСТИ И УЧЕНИ НАДМИНАЛИ ВРЕМЕТО СИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧУТИ ОТ ДНЕШНИТЕ МЛАДИ. ТЕХНИТЕ ИДЕИ И РАЗРАБОТКИ БИХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОБХОДИМИ ЗА НЕЩАСТНАТА НИ ОБРУЛЕНА ОТ КОМУНИЗЪМ СТРАНА. ВЕЧНА ПАМЕТ И СЛАВА НА ПРОФЕСОР СТЕФАН МАРИНОВ!!!.

 3. Борислав на

  Има някои неточности, авторът не е чел книгите на Стефан Маринов. Тестатика не е негово дело, а е направена от член на Матернита (швейцарско име), който е практик и нищо не разбира от теоретична физика. Самият Маринов признава в книгата, че не е разбрал как точно работи машината. Книгите му са на много високо математично ниво с доста хумор в обясненията. Попаднах на една от последните му статии ’96 след конгрес в Денвър за свободната енергия. Изглежда е бил много близо до създаването на генератор на свободна енергия, затова са го ликвидирали. Човекът е с такова чувство за хумор в книгите и статиите, че да се самоубие е просто абсурдно. Никъде не намерих информация за личния му живот. В книгите се споменава белгийка, а след това българка, като споменава за син.

Коментирай в Delo.bg