Ето как кръшкачите могат да станат моногамни

0

За полигамията и моногамията полемиката е отколешна. Годината започна с едно научно откритие, което е на път да промени желанието за многобройни връзки. Специалисти по генетика се натъкнаха на набор от 24 гена, с които

любовчиите могат да се превърнат във верни партньори до живот!

Учените са категорични, че този ДНК-профил може да изиграе ключова роля връзките между хората да бъдат продължителни и лишени от изневери.

Изневярата се предава по наследствоИзневярата се предава по наследство

 

Доста птици и животни, сред които са и албатросите, се свързват в двойки, за да отгледат заедно своето поколение. Други животински индивиди пък са в състояние да сменят няколко партньори в любовта само за един развъден сезон.

За да установят защо конкретни видове животни са моногамни в любовта, а други практикуват безразборния избор на партньори, специалисти от университета на Тексас направиха изследване на активните гени в мозъците им.

Било установено, че сред 10 вида животни, които са разделени от милиони години еволюция,

при моногамните мъжки екземпляри се повтаря един и същи модел от 24 гена.

Практически, учените са на мнение, че моногамията може да бъде изключително сложно поведение. Данните от проучването обаче категорично доказват, че в неговата основа стои елементарен механизъм в мозъка, който го задейства.

Ето защо жените трябва да прощават изневярата на мъжете

 

Генетиците са работили с пойни птици, мишки, жаби, полевки и риби цихлиди. Тези живи същества не са имали общ предшественик над 450 млн. години. Учените са се впечатлили от това как в дървото на живота им се появява периодично еднакъв „комплект с инструменти“.

„Запазени са няколко комплекта гени, които се ползват за конкретни неща. Тази конфигурация е характерна не само при механизмите, които контролират процеси в организма като растеж на крайници например, но е в основата на поведения, като агресията или птичите песни“ –

обясни ръководителят на проучването д-р Ребека Йънг.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg