Нов вид автомобилни спирачки, които са безотказни

0

Софтуерът на някои съвременни коли днес е в състояние да реагира по-бързо от водача на опасност на пътя. Но реакцията е едно нещо, а спирачният път – съвсем друго. Ето защо шведската компания Aitoliv решила да разработи нов тип спирачка, която буквално залепва автомобила за пътя.

Разработената от шведите експериментална спирачка „Торичели“ действа на принципа на вакуума,  за да прилепи максимално автомобила към асфалта. Спирачката се състои от стоманена плоча, която се спуска от задната част на превозното средство в момента, в който сензорите засичат заплаха и софтуерът подава сигнал, че колата трябва да спре. Когато плочата опре земята, което се случва с помощта на специална помпа, през отвори, направени в плочата се изпомпва въздухът и се създава вакуум, така че превозното средство „залепва“ за пътя, а спирачният път се скъсява с до 40 на сто.

Нов вид автомобилни спирачки, които са безотказниСистемата за аварийно спиране изглежда ефективна (поне върху гладки повърхности), но също така има своите ограничения. Поради голямо й тегло, спирачката не може да бъде използвана в превозни средства, които се движат със скорост, по-голяма от 70 км/ч, защото това би било опасно за пътниците в колата.

Нов вид автомобилни спирачки, които са безотказни– Не бих искал да се спекулира с това дали автомобилната индустрия е готова да приложи спирачките Торичели, но компанията вече ги предствави предредица производители и иновацията бе посрещната с голям интерес – казва Ола Бостром, ръководител на Autoliv Research.

Затова не може да бъде изключено, че автомобилите на бъдещето в някои ситуации просто ще бъдат „залепвани“ за пътя.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg