Д-р Йошинори Осуми: Гладуването чисти шлаката от тялото ни най-добре

0

Миналогодишният носител на най-престижния приз в света – Нобеловата награда в областта на медицината и физиологията, е д-р Йошинори Осуми. Повод за високото отличие е откритието му за механизма на процеса автофагия. Д-р Осуми разкри защо

само с гладуване и постене организмът ни може да се пречисти от всички шлаки и отрови.

Йошинори Осуми

Според Нобеловият комитет, високото отличие е било връчено именно на 72-годишния д-р Осуми заради откритието му, довело до нова парадигма в разбирането за това как всяка една клетка в човешкото тяло обработва това, което се съдържа в нея. С доказателствата си, японският учен много ясно прокарва пътя към осъзнаване що е то автофагия за различните процеси в човешкото тяло като отговор на инфекцията и адаптация към глада.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

съветите на японски лекар за дълъг животРежимът и безценните съвети за дълъг живот на 103-годишен японски лекар

 

Що е то автофагия?

Терминът, дал названието на този сложен процес идва от две гръцки думи, които заедно значат “самоизяждане”.

Автофагия е процес на унищожаване на ненужните клетъчни части, т.е. на всеки натрупан “боклук” в нея.

Йошинори Осуми получи Нобелова награди за тънкостите за процеса автофагия

Че съществува подобен физиологичен феномен, учените откриват още в средата на миналия век. През 60-те години те обаче не успяват да разшифроват детайлите на този механизъм. Именно това прави д-р Осуми в края на 90-те години. Неговите опити помагат да бъдат открити още и отговорните за автофагията гени. Почти 25 години след откритията му по тънкостите на този процес, японецът стана 39-ят учен в историята, който получава еднолично Нобелова награда.

Благодарение на процеса автофагия, който е характерен за всички живи организми на планетата, клетките се чистят от всичко ненужно, а организмът – от клетките, които не са му необходими.

Йошинори Осуми получи Нобелова награди за тънкостите за процеса автофагияНеслучайно природата е дарила клетките ни с тази уникална способност – да преработват и изхвърлят периодично всичко, което е вредно за тях. Питате се как действат клетките в този случай? Точно като нас, хората – в автофагасоли (специални торби) всяка клетка опакова “шлаката“. После я „местят“ в лизозоми (специални контейнери). Именно в тях се преработва и унищожава целият “боклук“. Не Ви ли прилича на процеса на рециклиране на отпадъците в съвременния свят? От самите продуктите – т.нар. “рециклат“, се произвежда гориво за изхранване и обновяване на клетките.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гладолечението от Древна Гърция до днес (1 част)

 

история на гладолечениетоГладолечението през вековете в различни нехристиянски култури (2 част)

 

Клетката се спасява от образуваните в нея отрови или попадналата в нея инфекция, благодарение на процеса автофагия.

Този процес започва да работи най-скоростно, щом тялото ни усети вид стрес. Такъв пример е гладуването или постенето в определени дни в годината. В случаи като тези, всяка една клетка, за сметка на вътрешни ресурси произвежда енергия от натрупания “боклук“, както и от патогенните бактерии.

Какво доказва откритието на нобеловия лауреат? Да се пости или гладува, е изключително полезно. По този начин организмът ни се изчиства и обновява, което от своя страна удължава живота ни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Милен от София пребори рака с гладолечениеМилен от София пребори рак с гладолечение

 

Емануил от София пребори ракаКак Емануил Ангелов пребори рака за 3 месеца

 

диабет, суровоядствоВальо от Казанлък преодоля диабета без лекарства, само с тези храни

 

Автофагията забавя от преждевременно стареене нашето тяло. Дори нещо повече – подмладява го като създава нови и нови клетки, елиминира от тялото ни лошите протеини и разрушените вътреклетъчни елементи. Резултатът – с този процес организмът ни се поддържа в отлично състояние.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

д-р Хироми Шиня за правилно храненеСъвети за правилно хранене на д-р Хироми Шиния

 

Нарушенията в процесите на автофагията могат да доведат до коварни заболявания като рак, диабет и Паркинсон. След като са наясно с тънкостите на автофагията, медиците вече създават нови хапчета, с които да правят необходимите корекции при нарушенията на процеса.

Ето защо, профилактично е нужно да погладуваме, за да можем да вкараме в релси организма си с този „оздравителен стрес“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

прочистване на червата с ленено семе и кисело млякоЧовешките черва съдържат 9 килограма отпадъци и отрови! С този метод ще ги прочистите напълно

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg