Тотален триумф за мюзикъла „La La Land“ – 7 награди „Златен глобус“ от 7 номинации

0

Приятната изненада на 74-та церемония „Златен глобус“ се оказа един модерен мюзикъл, за който дълго време ще се говори. „La La Land“ грабна наградите от всичките 7 номинации, а те бяха за Най-добър филм в категория Комедия или мюзикъл, Песен от филм – „City of Stars“, Оригинална музика – Джъстин Хъруиц за „La La Land“, за Деймиън Шазел, който взе статуетките в двете категории Най-добър режисьор и Най-добър сценарий, както и за великолепните Ема Стоун и Райн Гослинг, съответно за Най-добра актриса и Най добър актьор във филмова комедия или мюзикъл.

Наградите Златен глобус 2017

актьорите, продуцентите и екипът на „La La Land“

Останалите победители от вечерта на златните глобуси бяха „Лунна светлина“ – Най-добър филм в категория Драма, Кейси Афлек и Изабел ЮперНай-добър актьор и най-добра актриса във филмова драма за „Манчестър до морето“ и „Тя“. Вайола Дейвис и Алън-Тейлър Джонсън като Най-добра актриса и Най-добър актьор в поддържаща роля за „Огради“ („Fences“) и „Хищници в мрака“. Френската лента „Тя“ спечели в категорията Най-добър чуждоезичен филм, а „Зоотрополис“ стана Най-добра анимация.

Наградите Златен глобус 2017

актьорите, продуцентите и екипът на филма „Лунна светлина“

Извън обичайните благодарности и сълзи, една прочувствена реч от нощта на Златните глобуси даде необходимия смисъл и разчупи стереотипа на едно бляскаво светско събитие. Легендата на Холивуд Мерил Стрийп бе удостоена с приз за своя цялостен принос към киноизкуството. Думите й от сцената бяха като хвърлена ръкавица за Доналд Тръмп да спре на мига своето унизителното поведение към отделни личности или групи хора.

Мерил Стрийп припомни една от най-скандалните публични прояви на Доналд Тръмп от неговата предизборна кампания. В нея той иронизираше публично спазмите на журналиста от NYT Серж Ковалески, страдащ от тежкото вродено заболяване артрогрипоза. Ето и пълната реч на голямата Мерил Стрийп:

Наградите Златен глобус 2017„Много ви благодаря, благодаря ви. Моля ви седнете. Моля, седнете. Благодаря Ви. Обичам Ви всички. Ще трябва да ме извините. Изгубих гласа си от крясъци и плач през този уикенд. А и изгубих ума си малко по-рано тази година. Затова ще се наложи да чета.

Благодаря на чуждестранните журналисти в Холивуд. Ще допълня това, което каза Хю Лори по-рано. Както Вие, така и всички ние в тази зала, днес принадлежим към най-охулваната група в американското общество. Холивуд, чужденците, пресата.

Но кои сме ние? А и какво изобщо е Холивуд. Той е просто сборище от хора, дошли от други места.

Аз съм родена, израснала и образована в обществените училища на Ню Джърси. Виола Дейвис е родена в колиба на арендатор в Южна Каролина и е израснала в Сентрал фолс, Лонг Айлънд. Сара Полсън е отгледана от самотна майка в Бруклин. Сара Джесика Паркър е родена в семейство със седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена в Италия. Натали Портман е родена в Йерусалим.

Къде са техните актове за раждане?

Прелестната Рут Нега е родена в Етиопия, а е отгледана в Ирландия, ако не се лъжа. Сега е тук, защото е номинирана за ролята си на провинциално момиче от Вирджиния. Райън Гослинг – като всички най-мили хора на света – е от Канада. А Дев Пател е роден в Кения, отраснал е в Лондон и сега е тук заради ролята си на индиец от Тасмания.

Холивуд е пълен с чужденци и хора, които „не са оттук“. Ако ги изриташ навън, няма да има нищо за гледане освен американски футбол и ММА – смесени бойни изкуства, които не са изкуство. Дадоха ми общо три секунди, за да кажа всичко това.

Единствената ни задача като актьори е да влезем в живота на хората, които са различни от нас, и да ви покажем какво се случва вътре в тях.

А тази година имаше много, много, много силни роли, които свършиха точно тази зашеметяваща, пламенна работа.

Тази година имаше едно изпълнение, което ме изуми. Направо заби ноктите си в сърцето ми. Не защото беше добро. В него нямаше нищо добро. За сметка на това беше ефективно и изпълни задачата си. Накара съответната публика да се посмее и да се озъби.

Това беше онзи момент, в който личността, претендираща за най-важната позиция в страната ни, се подигра на журналист с увреждания – човек, когото превъзхожда по привилегии, власт и способност да отвърне на удара. Когато видях това изпълнение, сякаш сърцето ми беше разбито. Все още не мога да спра да мисля за него, защото не беше филм. Беше истинският живот.

И когато този инстинкт да унижаваш се моделира от човек с публична трибуна, от човек с власт, той се инфилтрира в живота на всички, защото сякаш дава разрешение на останалите да се държат по същия начин.

Неуважението предполага неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички губим.

И това ме кара да се обърна към журналистите. Имаме нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта, да я привиква на килимчето при всяка „изцепка“. Затова основателите на нашата страна са вписали пресата и свободата й в конституцията. Така че бих помолила всеизвестната със своето благосъстояние Асоциация на чуждестранните журналисти в Холивуд, а и цялата ни общност, да се включат към комитета за защита на журналистите. Защото ще имаме нужда от тези хора в бъдеще. А те имат нужда ние да защитим истината.

И още нещо. Преди години бях на една снимачна площадка и се оплаквах от нещо – например, трябваше да работим по време на вечеря или снимахме твърде дълго, няма значение. Тогава Томи Лий Джоунс ми каза: „Мерил, не мислиш ли, че да си актьор е огромна привилегия?“Да, така е. И трябва да си напомняме каква привилегия и отговорност е да бъдеш съпричастен. Всички трябва да се гордеем с работата, която Холивуд почита тази вечер.

Както веднъж ми каза моята приятелка – покойната Принцеса Леявземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство. Благодаря Ви“

"Hollywood is crawling with outsiders and foreigners, and if we kick ‘em all out, you’ll have nothing to watch but football and mixed martial arts," Meryl Streep said at the Golden Globes. http://bos.gl/ifDpEDC

The Boston Globe paylaştı: 8 Ocak 2017 Pazar

Доналд Тръмп обвини актрисата Мерил Стрийп в пристрастие и я нарече „привърженичка на Хилари“, след речта й на церемонията за наградите „Златен глобус“. На днешния разговор с журналисти от в. „Ню Йорк таймс“ бъдещият държавен глава заяви, че не е изненадан от това да го „подлагат на атаки либерали кинаджии“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg