Популярни инструменталисти вдъхновиха млади таланти във Велинград

0

Оркестрантите от Младежки духов оркестър “Димитър Мечев” почерпиха вдъхновение от съзвездие инструменталисти – специални гости по проект “Велинград, get inspired!”. Целта бе заснемане на поредица от открити уроци с децата, които се обучават на различни духови инструменти, по атрактивен начин, който да популяризира духовата музика. 

Велинград

Голямата изненада за оркестрантите бе участието на поредица известни имена от българските музикални среди. Те са изключителни професионалисти, които владеят до съвършенство своите музикални инструменти: Николай Темнисков, солист на туба в оркестъра на БНР, Христо Цачев, солист оркестрант на валдхорна в оркестъра на БНР, Цветан Троянски, солист оркестрант и водач на тромбоновата група към Биг бенд на БНР и солист оркестрант (еуфониум) в Представителен духов оркестър на МВР, Румен Левордашки, дългогодишен преподавател по тромпет и оркестрант в Софийски духов оркестър, Михаил Михайлов, дългогодишен инструменталист и солист кларинетист в Симфоничния оркестър на гр. Пазарджик, Анжела Комсийска, артист-солист на флейта и пиколо в Симфоничния оркестър на гр. Пазарджик, Велислав Годжунов, носител на повече от 20 награди и отличия от национални и международни конкурси по ударни инструменти и оркестрант в Симфоничния оркестър на гр. Пазарджик.

Велинград

Децата от Музикалната школа и оркестъра във Велинград преодоляха своето притеснение от камерите и участваха активно в откритите уроци със свои изпълнения. Гост-преподавателите пък споделиха своите препоръки и демонстрираха солови откъси от популярни произведения. Емоцията за всички бе много голяма, както и удовлетворението от успешното представяне. Професионалното заснемане на целия процес беше изключително впечатляващо за участниците, а след обработката и монтажа на материала ще бъде излъчена премиера на видеата на голям екран. Основна цел е традицията на духовата музика да се популяризира не само на местно ниво, но и да ентусиазира още повече деца и младежи да развият своя талант в света на музикалното изкуство.

Велинград

Тази интригуваща среща между поколенията бе емблематична и със своето послание за приемственост и подкрепа на талантите. Инициативата ще остане в сърцата на децата и в усмивките на нашите гости, които изразиха задоволството си от музикалното развитие на оркестрантите.

Гостуването на артист-изпълнителите е част от дейностите по проект “Велинград, get inspired!” на НЧ “Отец Паисий – 1893”, финансиран от Национален фонд “Култура”.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg