Гладолечението от Древна Гърция до днес (1 част)

0

В delo.bg вече Ви разказахме за вдъхновяващите истории на Милен и Емануил от София, които пребориха рака и на Вальо от Казанлък, който преодоля диабета с помощта на гладолечение.

Милен от София пребори рака с гладолечениеМилен от София пребори рак с гладолечение

 

Емануил от София пребори ракаКак Емануил Ангелов пребори рака за 3 месеца

 

диабет, суровоядствоВальо от Казанлък преодоля диабета без лекарства, само с тези храни

 

Почти всички писмени източници на всички народи, независимо от религия, територия на пребиваване или раса споменават за гладолечението.

Това подсказва, че този метод е доказал своята ефективност в продължение на хилядолетия. Бил е използван от лекари, философи и свещеници в културите на древен Египет, Индия, Гърция и пр.

Древногръцкият историк Херодот (484-425 г. пр. н.е.) посочва, че египтяните са най-здравите мъже, тъй като всеки месец в продължение на 3 дни се пречистват чрез повръщане и клизма. Те вярвали, че ако някой е болен, това е заради неправилното хранене.

Гладолечението от Древна Гърция до днесИзвестният математик Питагор (580-500 г. пр. н. е.)  е известен и до ден днешен с наречените на негово име теореми. Но освен математик, той е бил философ, който се е интересувал от мистицизъм. Известно е, че той се е подложил на строг 40-дневен пост само на вода, който да увеличи неговите психологически възприятия и креативност. Практикувал различни техники на дишане за постигане на по-високи нива на осъзнатост. На 19-годишна възраст отхвърля конвекционалната кухня и напълно се отказва от месните продукти. Запазва до дълбока старост бистрия си ум и крепко здраве.

Ученикът на Сократ, Платон (427 – 347 г. пр. н. е.) е гръцки философ, който е сред основателите на Атинската академия. Известен е неговия метод за лечение чрез строг пост и диета, въздух и слънце.

Хипократ (460 – 357 г.пр. н. е.) е известен със своята Хипократова клетва и до ден днешен. Той е бил горещ привърженик на умереността и на лечението чрез гладуване. Според него не случайно при заболяване апетитът на човек намалява и това е естествена реакция на тялото да се изчисти от токсините.

Плутарх (46 – 120 г.) е един от най-известните древногръцки историци и биографи. Той също е бил поддръжник на въздържанието от храна и вегетарианството. Смятал е, че вместо да се приемат билки и отвари е по-добре да се гладува за 1 ден.

Tratatto de la vita sobriaИдеята за гладуване за здраве продължава и през Средновековието. Известна е историята на венецианския аристократ Луиджи Корнаро (1465 – 1566 г.), който бил представител на бохемския начин на живот. Редовно прекалявайки с огромни количества храна и алкохол той се разболял тежко на 40 години и легнал на легло. Никой от най-добрите лекари в Италия не могъл да му помогне. Разбрал вече, че дните му са преброени в отчаянието си той се подложил на гладуване. Не само оцелял, но още през следващата година бил напълно здрав без помен от болестите си. На 83 години написал първия си трактат – „Трактат за умерен начин на живот“ (Tratatto de la vita sobria). Следват още няколко трактата на подобни теми, последния от който Луиджи пише на 95-годишна възраст. Преминал 100 години един ден той просто заспал в креслото си завинаги.

Английският лекар д-р Джордж Чейн, (1671 – 1743) е бил в разклатено здраве заради страстта си към свинските пържоли и бирата. Именно той е първият лекар, който призовава за радикални промени в начина на хранене и лечение на болести чрез гладуване.

Д-р Фридрих Хофман (1660 – 1742 г.) наследява заниманията с медицина от предшествениците си, които над 200 години са се занимавали с това. Неговото първо правило е, че за всяка болест най-доброто за пациента е да не яде абсолютно нищо.

hufeland-makrobiotik-oder-die-kunst-das-menschlicheОснователят на рационалната хигиена Фридрих Хуфеланд (1762-1836 г.) е автор на книгата „Макробиота и изкуството за удължаване на човешкия живот“ (Makrobiotik oder Die Kunst das menschliche Leben zu verlängern). Според него щом болния човек се отнася с отвращение към храната, то не бива да се храни насила.

През 1877 г. в Америка д-р Едуард Дюи (Edward Dewey) е първият, който започва да прилага в дългосрочен план гладуването с лечебна цел. Той е застъпник на продължителното гладуване, като някои от пациентите му се въздържат от храна 50 и повече дни.

Очаквайте скоро продължение по темата.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg