Честит празник, учители!

0

Когато се замислим за Ден на учителя, в съзнанието на повечето българи изникват две дати – тази на 1-ви ноември (Ден на будителите) и светлият празник на славянската писменост 24 май. Оказва се обаче, че Ден на учителя се празнува от цялата световна общност, макар и само от недалечната 1994 година. Датата е 5-ти октомври и се отбелязва по предложение на ЮНЕСКО вече в почти 100 държави. Както може би се досещате, аргументи зад инициативата има и са достатъчно резонни, обединени в общата цел да се завиши и защити статута на учителите.

Мотото на тазгодишния Международен ден на учителя е „Да се даде възможност на учителите да създават едни достойни общества„. Акцентира се върху факта, че учителите не са просто средство за постигане на конкретни образователни постижения, а преди всичко те имат огромна роля за облика на обществото, изградено върху познания, стойности и етика. Проблемите на тази древна професия са не само у нас. Ниският статус е естествен резултат от ниското, понякога унизително заплащане, от недотам адекватната професионална квалификация и проблема с работните позиции. Институтът по статистика към ЮНЕСКО прогнозира, че към 2020-та година светът ще изпита нужда от нови близо 12 милиона учители само в сектора на началното образование.

учители, международен ден на учителя

Учителите са хората, на които поверяваме децата си и с които те прекарват повече време, отколкото с нас. Общуването учител-ученик е само на пръв поглед елементарно битуване. То е една цяла вселена от взаимно влияещи се връзки, които раждат идеи и строят бъдещи мечти. Зачестилата практика у нас на насилие над учители, е шамар в лицето на родителите и на цялото общество. Безпочвената агресия няма място в училище, там е спортен ринг за креативност и творчество, не плацдарм за показване на мускули и изтрещели стереотипи с етикет „Око за око, зъб за зъб„.

Учителите са такива, каквито ние си създаваме и отглеждаме. Те не са своеобразни смартфони, които с едно докосване да изключиш и включиш сетне след зададена парола. В тези трудни времена, с тези трудни заплати и с все по-трудните ученици си е направо геройство да се решиш да станеш… даскал. Компютърът може да даде на детето безкрайните познания на глобалния свят, но не може да го научи на човечност, на разбиране за добро и зло в превес на първото, а риториката е възможна само между човеци.

Нашите учители са достойни и горди хора. В крайна сметка едва мъждукащото пламъче на културност и образованост се поддържа именно от тях. И не цветето ги радва, а благодарността и духовното сияние в очите на децата.

Честит празник, български учители!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg