Честито завършване или колко струва да бъдеш идиот

1

И тази година е невъзможно да останем безразлични към т.нар. завършване на учениците – абитуриентските балове в страната. Тази

безпрецедентна форма на човешки кич, на демонстрация на нискострастна мощ, на триумфа на външността над същността бележи втората половина на най-цветния месец от годината с пъстротата на многоцветен упадъчен разкош.

Абитуриентският бал е още един белег, с който да разпознаем криворазбраната демокрация. Същността й на свободия, аморалност, простотия без граници. Факт е, че никога не е късно да станеш за резил, особено, ако си само на 18 – 19 години и нищо, че си от езикова или математическа гимназия, в този ден, Ти си господин за ЕДИН ДЕН и преразказваш приказката за Пепеляшка с подръчните цветни средства на 21 век.

Демократичното разкрепостяване изроди децата до такава степен, че спокойно можем да го наречем грешка. Политическа грешка, социално-икономическа грешка, демографска грешка, но най-вече културна грешка и най-най-най-вече родителска грешка, защото нека не забравяме гледайки тези завършващи деца, че моралът се придобива в домашни условия, а не в кочина, както впрочем изглежда.

Феноменът абитуриентски бал търпи и своето развитие. В средата на 90-те носещ белега на мутренската реалност, на мъжките прически тип „венец“, изрусената коса на кичури, костюмите с попска яка, подареното злато по родствена линия, превърнато в масивен ланец, масивна гривна и тежък пръстен с ярко блестящ камък, черните ръбати лимузини, момичешките рокли в сигнален цвят или с искрящи декорации, носещи белега на минала епоха и прочие и прочие.

завършване, абитуриентски балове

С настъпването на Новия век, настъпиха и промени, „дрес кода“ тотално изчезна. Прекалената свобода и кодираната комплексарщина оприличават сегашния бал на завършващите като гей парад, като съвременен Содом и Гомор. Превозните средства са всеъвъзможни, а надпреварата – безмилостна. Нещо като новия кино жанр – „car porn“, въведен с филма „Бързи и яростни“. То не са изчезналите вече автобуси „Икарус“, то не са реставрирани „Трабант“-чета, то не са коне, каруци, та вече и каляски, точно така – каляски. Някой май се опитва да се доближи до оригинала – Пепеляшка.

завършване, абитуриентски балове

Опасявам се, че не винаги обаче ще имаме happy end. Нека се върна към стайлинга – от всяко превозно средство хвърчи плът – я цица, я паласка, я шкембе набръчкано като сръбска плескавица. Всички добре опечени и от двете страни в соларните студиа. Черни, полуголи (или голи), полуоблечени, полуидиоти. Жените, наместо коса имат нещо като кофа на главите си. От тежкия грим трудно се разбира момиче ли е или добре изрисуван травестит.

Всички миришат добре, всички са чисти и къпани и готови за забавление, с което да отбележат своето завършване. Завършване на какво, обаче?

Почти всички се напиват и не ядат, в менюто на почти всички влиза и кокаина (все пак поне веднъж джобните са над 100 – 150 лева), сексът без кондом, нерядко и сбиването. Инциденти не липсват, служители на болници работят на пълни обороти.

Те са звездите на деня, на нощта – хората еднодневки, хвърлили няколко хилядарки, за да се почустват поне веднъж хора, повечето няма да имат втора подобна възможност.

завършване, абитуриентски балове

Момчетата изглеждат доста по-добре като цяло. И то не защото българската Ева е погрозняла, защото просто господата са в пъти по естествени. Не че и там няма „екземпляри“ с бицепси 50-60 см, облечени като нюйоркски сутеньори и с напудрено самочувствие, но някакси момчетата са по-естествени – просто това са фактите.

завършване, абитуриентски балове

Цяло чудо е да видиш абитуриент без татуировка. Големината и броят им по младата плът расте. Голи женски гърбове приели формата на картина от незнаен художник, слънца по врата, стъпалата, Ин и Ян по кръста и китката, и разбира се – йероглифите, които е без значение дали означават пиле в сладко-кисел сос или будистка мъдрост, важното е, че си cool, че ги има, че си различен, пропускайки факта, че по-различни са вече тези без татуировки. Подарък за бала – топли 250-350 кубикови цици на промоция при доктор Ох, Боли. Това е вече като неписано правило. Голяма част от родните гърли се оборудва я с висококачествен, я с нискокачествен силикон и вече са жени, разбираш ли.

Мъже и жени, до вчера деца – ученици, днес супермени, утре лумпени.

Приказката трае само една нощ и ако оцелееш сред наркотиците и нечувания разврат, сред спиртните коктейли и мелетата ще се събудиш у дома, при мама и тате, които ще разрошат косичката ти и ще кажат: „Ох, на мама абитуриента!“

Къде е поводът за гордост и къде е състезанието? Състезанието да бъдеш различен, цяло село София да говори за тебе. Лично аз не знам, макар да ми се ще да разбера къде всъщност сбъркахме и загубихме идеята за смисленото съществуване.

Абитуриенсткият бал не е най-добрият урок за старт в бъдещето. Да ме извинят децата, които са за пример и заради които винаги ще има смисъл. Заради Вас си струва да изтърпим клаксоните и чалга-кича, който дебне зад всеки ъгъл всеки ден на месец май, най-цветният месец в годината. Наум с другите броя едно, две три, че… и спирам… след това нещо Ви се губи, нещо Ви липсва, може би възпитанието и идеята. Честито завършване!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Росица Тончева на

    След бала следва епизод 2 – следване в каквото и да е висше учебно заведение, само за да се фукат мама и тати, че детето има висше, а след това следва епизод 3 – работа като продавачка в мола или нещо на морето, но важното е, че децата са с висше. Забелязали ли сте, че продавачките и охраната в МОЛ-овете са винаги момчета и момичета с някакво висше образование. В същото време в Б-я има остър недостиг на средни специалисти, но професиите на средните специалисти са бачкаторски, трябва да се работи здраво, а не да се стои зад или пред щанда и да се водят високопарни празнодумски разговори докато се обслужва някой и друг клиент. Те такива работи.

Коментирай в Delo.bg