Казуо Ишигуро получи Нобеловата награда за литература

0

Британският писател Казуо Ишигуро спечели Нобелова награда за литература.

Наградата му е присъдена за „романите, които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света“.

Казуо Ишигуро
Казуо Ишигуро е роден през 1954 г. в Нагасаки, Япония, но от 1960 г. живее със семейството си в Лондон. Той пише на английски език. Най-известният му роман е „Остатъкът от деня“.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (944 000 евро).

Миналата година Шведската академия изненада наблюдателите с избора на американския певец, автор на песни, композитор и поет Боб Дилън за носител на Нобелова награда за литература.

Боб Дилън спечели Нобелова награда за литература

Решението дори предизвика дебат дали текстовете на популярни песни могат да бъдат окачествени като литература.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Пръв лауреат е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Тя не е присъждана през 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година. Носителите на Нобелова награда за литература са 114 . Нито веднъж един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.

Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиър Киплинг. Той я получава през 1907 г. за „Книга за джунглата“, когато е 42-годишен. Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг . През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88-годишна възраст.

От всичките 114 носители на Нобелова награда за литература 14 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е беларуската писателка Светлана Алексиевич.

Нобелови награди за медицина и физиология

През 2015 г. Шведската академия присъди престижното отличие на автор на нехудожествена литература – рядкост в историята на наградите. Носителка на приза стана беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич.

Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература – руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър – през 1964 г.

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания). През периода 1945-1953 година той е номиниран за наградата за литература 21 пъти, а два пъти за Нобелова награда за мир.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg