Жени без сливици и апендикс забременяват по-лесно

0

Правили ли са Ви операция за махане на сливиците или апендикса? Ако отговорът е „да“ и сте жена, то е много вероятно да сте увеличили шансовете си за раждане на бебе.

Всъщност, може да са Ви казвали обратното. Но последното проучване, проведено в продължение на 15 години, доказва друго. Учените установиха, че

жените, с отстранени сливици и апендикс на младини, имат по-голяма вероятност да забременеят и то по-рано в живота си.

На този етап не са напълно ясни причините за тази странна обвързаност.

Телата ни пазят „спомени“ от всеки любовник

За да направят неочаквания извод, изследователите от Университета в Дънди проучиха медицинските картони на повече от 530 000 жени във Великобритания. Бременностите били дори по-високи сред тези, при които липсват и сливици, и апендикс едновременно.

54% жените без апендикс и 53% от тези без сливици имат деца, а при преминалите и през двете операции процентът е 59%. Това е по-високо ниво на бременност от групата на цялата останала част от населението, което е почти 44%.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бременност, цигариКак тютюнопушенето влияе върху плода и на Вас по време на бременността

 

Резултатите опровергават предишните теории в областта на медицината, че тези операции, особено премахването на апендикса, намаляват фертилитета, заради формирането на съединителна тъкан около маточните тръби на жената.

„Проучването оспорва мита за вредните ефекти от премахването на апендикса. Младите жени не трябва да има никакъв страх или безпокойство, че апендектомията (или тонзилектомията) ще намали шансовете им да имат бебе“ – 

твърди д-р Сами Шими, консултант хирург и клиничен преподавател по хирургия в Университета в Дънди, ръководител на изследването.

картофите може да са опасни за бременните

Настоящото изследване идва след доклад от 2012 г., който свързва премахването на апендикса с по-високата плодовитост при жените. Новото проучване подкрепя тази теория с повече научни факти, но добавя и премахването на сливиците, както и резултатите при хора, преминали и през двете операции.

Биология или поведение?

Надеждите на учените са, че резултатите от изследването ще успокоят жените, които се нуждаят от тези операции. А в научните среди расте нетърпението да се разбере защо именно те увеличават плодородието.

д-р Сами Шими консултира жени във връзка с тяхното забременяване

д-р Сами Шими

„Сега трябва да открием точния механизъм. Не изключваме нищо на този етап“ – 

казва д-р Шими. Той смята, че причините за това може да са биологични, но и поведенчески.

От биологична гледна точка се смята, че постоянно възпаление в тялото, било то на апендикса или на сливиците, затруднява правилното функциониране на други органи и системи и намалява шансовете за зачеване.

От друга страна, увеличеното сексуално желание при някои жени води до повече контакти и интимност, които директно могат да увеличат шансовете за възпаления на сливиците или коремна инфекция. Това не може да причини апендицит, но може да доведе до болки, болнично лечение и изследвания, които по-лесно да открият възпален апендикс.

И двете теории се нуждаят от още доказателства.

„Това проучване показва много интересни асоциации. Въпросът е, че са просто асоциации“ – 

казва Ричард Андерсън, професор по клинична репродуктивна наука в Университета на Единбург, който не е участвал в новото изследване.

Андерсън предупреждава, че

проф. Ричард Андерсън

проф. Ричард Андерсън

„хората могат да вярват, че двата фактора – операции и фертилитет – са причинно свързани. Но няма доказателства за това.“

Професорът добавя, че истинският въпрос сега е дали жените, които се подлагат на тези операции, са по-плодовити или при тях има по-голяма вероятност да забременеят в по-ранна възраст.

Андерсън и Шими са единодушни, че изводите от изследването в никакъв случай не бива да се използват за убеждаване на жените да се подлагат на операциите само с цел да увеличат фертилитета си. А за нещо далеч по-практично – да успокоят тези, които наистина имат нужда от помощта на хирурзите.

„Младите жени не трябва да се стремят към тези оперативни намеси, за да увеличават шансовете си за забременяване. Но ако наистина се нуждаят от операция, те трябва да знаят, че тя няма да намали вероятността да имат деца в бъдеще“ –

убеден е Шими.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

картофите може да са опасни за бременнитеБебета се раждат с наднормено тегло, ако майките пият тези напитки по време на своята бременност

кърмените недоносени деца имат по-добра работна паметНедоносените кърмени деца имат по-добра работна памет

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg