Инхалаторът и неговата правилна употреба у дома

4

инхалаторът - начин на употреба

Инхалаторът, или т.нар. „небулайзер” е уред, предназначен за болнична употреба под лекарски контрол, но все по-често става неотменен помощник у дома при справяне с различни респираторни заболявания, както на горни, така и на долни дихателни пътища. В това число, той успешно се бори с облекчаването на хрема, кашлица, бронхиални спазми, използва при лечение на бронхиална астма и муковизцидоза*. Съществуват няколко вида инхалатори (компресорни, ултразвукови), които разполагат с различни по вид и размер накрайници за инхалиране, и дори биват изключително забавни на вид (във формата на пингвини, влакчета и лъвчета за най-малките). Всеки модел е с различна степен на разпрашаване на частците и дебит на въздушния поток, съответно и с различна цена на пазара.

инхалаторът - начин на употреба

Това, което е по-важно обаче, е принципът на който работи всеки инхалатор и защо правилната му експлоатация е важна и не бива да бъде неглижирана с лека ръка, както от медицински лица, така и от хората, използващи инхалатора у дома си.

Употребата на инхалатор се различава изключително много от всяко едно друго средство за облекчаване на хрема или кашлица. Това съвсем не е процедура, равносилна на престояването в баня с пусната гореща вода, или вдишване на парата от тенджера с вряща вода и цвят от лайка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лайка, магданозС чай от лайка живеем по-дълго, от магданоз – слабеем

 

При работата на този уред, предписаният медикамент или подходящ физиолгичен разтвор бива преобразуван в аерозол** от микроскопични частици, които лесно могат да бъдат вдишани. По този начин, инхалаторът е неизменно средство за лечение при множество респираторни заболявания с хроничен ход – муковисцидоза, бронхиална астма, ХОББ***, бронхиектазии, и други, но той бива и успешно прилаган от пациентите у дома, при нужда  и след предписване на съотвената терапия от лекар.

Една от най-често използваните субстанции за инхалация, особено в домашни условия, е физиологичният разтвор. Неговите характеристики са от изключителна важност, защото поставен и инхалиран веднъж, той достига до най-отдалечените части на белия дроб, и трябва да бъде напълно подходящ за тази цел.

инхалаторът - начин на употреба

Дали поради незнание, дали поради небрежност, често биват изписвани и продавани вещества от групата на солените води за нос (препарат от типа Назо Либеро, Меримар, Стеримар, и други). Те са чудесно средство за почистване и промивка на уши, нос и очи, но са абсолютно неподходящи като разтвор за инхалиране. Нито един вид от солените води за нос не отговаря на изискванията да бъдат стерилни, изотонични (0,9% р-р на NaCl), изоосмотични (йоните им да създават налягане от външната страна, което да е еднакво с налягането от вътрешната страна на клетъчните мембрани) и апирогенни (да са пречистени от бактериални токсини, които могат да предизвикат различни видове инфекции, често съпроводени с висока температура) разтвори.

 

Инхалирането на вещество с инхалатор е равносилно на приложението му мускулно или венозно. Именно поради това, трябва да отговаря на горните изисквания. Стъклените ампули също не са подходящи, тъй като няма гаранция, че няма да инхалирате миниатюрно парченце стъкло. Този риск не съществува при използването им като разтворител на медикаменти при инжекционна терапия.

инхалаторът - начин на употреба

Физиологичните разтвори, които са подходящи за инхалиране се продават като специални ампули, предназначени единствено и само за инхалационна терапия. Тяхната цена е по-висока от платмасовите ампули със солена вода за нос, но те отговарят на всички изсиквания, за да бъдат годни за употреба в небулайзер, както у дома, така и в болнична обстановка. Другият вариант е използването на пластмасови банки, със стерилна игла и спринцовка, в рамките на 48 часа, след което целият набор следва да бъде подменен. Това е оптималното време, в което разтворът остава стерилен, и в него няма да попаднат бактериални токсини.

В инхалатор не бива да се слага нищо друго освен физиологичен разтвор и лекарства за инхалации. Етерични масла, билкови отвари, сребърна вода, и т.н. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ!!! Разпрашаването, което се достига от самия инхалатор, води до много дълбоко проникване на частиците. Това е равносилно на „изливане” на веществото директно в белия дроб.

инхалаторът - начин на употребаНе на последно място, употребата на инхалатор у дома често е съпроводена със самолечение. Освен с неподходящи за инхалиране субстанции, и със самоизписване на медикаменти. Най-разпространеният от тях е Вентолин, под формата на разтвор, предназначен за пулверизиране. Неговата употреба трябва да става единствено и само по лекарско предписание и безконтролната му продажба от фармацевтичната мрежа е недопустима.

Вентолин или „салбутамол”, което е генеричното наименование на медикамента, принадлежи към лекарствената група на бронходилататорите. Те отпускат мускулите в стените на малките въздухоносни пътища в белите дробове и по този начин водят до тяхното разширяване. По този начин се стига до облекчаване на дишането. Спират кашлицата, бронхиалните спазми и астматичните пристъпи както при възрастни, така и при деца.

капки вентолин за инхалации Вентолинът не бива да се отпуска свободно в аптечната мрежа. Може да предизвика алергии и нежелани лекарствени реакции – сърцебиене, изпотяване, повишаване на кръвното налягане. В редки случай неправилната му употреба може да доведе до състояние, наречено лактатна ацидоза. То се характеризира с дълбоко и ускорено дишане, повръщане, болки в областта на корема, и опасни последици.

Това са само част от възможните нежелани лекарства. Трябва да се има предвид дали приемащия салбутамол има високо кръвно, какви други лекарства приема, какво е общото му състояние. Само лекуващият лекар би могъл адекватно да прецени дали пациентът може да провежда инхалации с Вентолин.

Инхалаторът е полезно средство за справяне със секрети при хрема, суха и непродуктивна кашлица, като води чувствително до нейното облекчаване, овладяване на астматични пристъпи, и други подобни състояния. Той бива лесен и удобен за употреба, но всяка инхалирана субстанция чрез използването му, трябва да бъде в подходяща форма и напълно безопасна за всички структури на дихателната система на човека.

Не забравяйте, че лекарства могат да бъдат инхалирани чрез небулайзер и у дома, но единствено след преценка от лекар и отпусната рецепта за дадения медикамент.

*муковисцидоза – хронично протищащо генетично заболяване, което се проявява в детска възраст и се харакеризира с нарушения функция на жлезите с външна секреция – образува се гъст и жилав секрет, който затруднява работата на дихателните пътища и храносмилателният тракт и панкреаса.

**аерозол – разпръснати във въздуха (или друг газ) много малки течни или трвърди частици

*** ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест

Ани Явороваавтор за delo.bg: Ани Яворова (facebook профил)

Ани Яворова е завършила медицина през 2014 в Медицински университет-Варна с отличен успех. Специализира клинична хематология в МБАЛ-Русе. Проявява интерес към детското здраве и развитие.

hdrpl
Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!4 коментара

  1. Гергана Руменова на

    Всичко много добре обяснено, благодаря. 😉
    Но не ми стана ясно Naso Libero физиолиген разтвор от 5мл, Е ли добре за иналация, или не е?! 🙂

Коментирай в Delo.bg