Шеста кулинарна фиеста: Кухнята на банатските българи е №1

0

Съботният 13 август беше лишен от жегата на сухото лято тази година. Десетките гости и любители на традиционната българска кухня бяха дошли в с. Асеново, Плевенско. Поводът – Шестият банатски кулинарно-фолклорен фестивал, който тази година премина под надслова „Банатски вкусотии – традициите на моето село“!

Пир за сетивата бяха красиво оформените кулинарни щандове от банатските българи и фолклорната програма, с която беше богат фестивалът тази година.

Оказа се, че интересът към него не само не е угаснал, а напротив – с всяко негово издание участниците и посетителите се увеличават, а автентичните гозби стават все по-разнообразни.

На фестивала бяха представени както банатски ястия от селищата, населени с банатски българи, така и традиционни местни ястия, приготвяни в миналото и днес. Особен интерес тази година предизвика т.н. Юнашки тиган. Това е 500-литров съд, в който кулинарят Ангел Ангелов от Копривщица приготвяше банатската бобена яхния с пушени меса. Тиганът е изработен по поръчка в Пловдив и досега е участвал в кулинарни празници и веселия. В него, на жив огън, са се варели десетки вкусотии.

След дегустацията на представените ястия бяха излъчени и тазгодишните победители в конкурса. Наградите бяха в три категории:

В първата категория – „Най-автентично традиционно ястие” с първа награда беше отличена Наталия Гечева от Бяла вода с ястието „Сборджийски ъкани чушки”. Втората награда отиде при Стефка Ангелова от Белене за „Бърканица”, а третата награда беше присъдена на Ангелина Георгиева от Гумощник за ястието „Сватбарско жито”.

Втората категория – „Най-вкусно традиционно ястие” – отличи следните участници, като следва: на първо място – Мара Паскова от с. Черквица за нейната „Овчарска мусака”. Второто място зае Емилия Стоянова от с. Санадиново с „Пълнена пита” . Третото – съселянката й Красимира Димитрова с ястието „Панирано кисело мляко”.

banatska-kuhnya-27

В останалите категории наградите бяха само първи и бяха присъдени, както следва:

Наградата на международната година на варивата – на Мариана Симеонова от Евлогиево за нейния „Боб на фурна”.

banatska-kuhnya-28

Наградата от състезанието за най-бързо рязане на лук – „През сълзи към победа” отиде при Ивелина Иванова.

В категория „Кулинарно вдъхновение” беше наградена едноименната група от с. Муселиево за ястието „Султански кебап”. Наградата за най-атрактивен щанд отиде при Народно читалище в с. Любеново.

Голямата награда за банатско ястие беше присъдена на единствения мъж-кулинар, участник във фестивала – Ангел Ангелов. Заслужената победа беше за неговия боб по банатски, приготвен в т.нар. Юнашки тиган. Бобът се хареса много на присъстващите и беше изяден с апетит, както и всичко останало.

фестивал на банатските българи

Банатските българи си пожелаха отново да се видят догодина с нови кулинарни изненади и богата фолклорна програма.

сн. за delo.bg – авторът Цветанка Христова

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg