Рецепта за лесна и бърза коледна питка

0

Рождество Христово е един от най-уютните празници в края на всяка година. Трапезата за този семеен празник също трябва да е подобаваща. Представям ви моята рецепта за Коледна питка, която е неизменима част от трапезата на семейството ми.

Необходими продукти за Коледна питка:

3 яйца

3 с.л. кисело мляко

1 с.л. захар

1 с.л. сол

125 г масло

1 пакетче суха мая 

1 ч.ч. хладка вода

1 кг брашно

4 с.л. олио

Коледна питка

Начин на приготвяне на Коледна питка:

В дълбока купа изсипвате около 750 грама от брашното, след което добавяте разбитите предварително яйца и кисело мляко. От яйцата отделяте единия жълтък, с който ще намажете питката преди да я поставите във фурната. След това в отделен съд разбивате маята в хладка вода и прибавяте към брашното и другата смес. Добавяте солта, олиото и захарта и разбърквате (може на ръка, може и с миксер). След като брашното поеме сместа, добавяте и останала част от него (отделете си още около 100 грама за доомесяне и поръсване). Изваждате тестото и започвате да го месите на твърда повърхност, докато спре да лепне. След това оставяте тестото да втаса за 1 час, покрито с кърпа или стреч фолио.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Милица БожиноваПитката на Милица Божинова от „Черешката на тортата“ (рецепта)

 

Коледна питка

Най-важното нещо при втасването на всяка коледна питка е в помещението, в което я правите да е топло.

След втасването премесвате тестото отново. Ако лепне, добавяте малко брашно. Разделяте го на три еднакви топки. Рзделяте и маслото на три равни части. Започвате да разточвате първата топка във формата на кръг и я намазвате с маслото. Отстрани разточвате и втората топка и я слагате върху първата, след това я намазвате отново с масло. Така правите и с третата, като се притискат леко и трите, за да залепнат. След като топките са разточени и намази с масло, започвате да ги навивате на фитил. След това ги разграфявате с нож, като трябва да са с размер около 3-4 пръста и ги режете. Поставяте ги в тавата, която предварително сте намазали с малко масло и поръсена с брашно. Оставяте да втаса отново за около 40 минути, като покривате с кърпа или стреч фолио.

Коледна питка

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 30-40 минути до придобиване на златистия цвят от снимката.

Добър апетит и весели празници!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg