„В последните 10 години хлябът е под атака“ –
твърди професор Джоу Уейбяо, изследовател на храните в Националния университет на Сингапур.
Според сегашното разбиране за храненето,
белият хляб се усвоява много бързо, увеличава нивото на кръвната захар и е свързан с наднорменото тегло.
Накратко – той е враг на всички, които искат да се хранят здравословно. Как се справя професор Уейбяо с този проблем? Създава лилав хляб!
Богат на антиоксиданти, борещи се с рака, усвояващ се 20% по-бавно в сравнение с обикновения бял хляб и направен изцяло от естествени съставки, това може да е първата суперхрана в света на тестените изделия.
Голямото печене
Хлябът дълго време е основна храна, но неговият най-голям проблем е високият му гликемичен индекс. Съдържанието на захар бързо прониква в кръвния поток, което води до повишаване на нивата на кръвната захар.
Освен това, бързото му усвояване означава, че хората често прекаляват с употребата му, като си хапват повече, отколкото трябва.
„Предизвикателството беше да видим дали можем да променим формулата на хляба, но да запазим гладката му текстура, която всички толкова много обичат“ –
обяснява Джоу. Той решава да извлече антоцианини от черен ориз – които му придават силно ценените антиоксидантни качества – и да ги добави в хляба си.
„Въпреки антиоксидантния капацитет и свързаните с него ползи за здравето, знанията за използване на антоцианини като съставка в хранителни продукти са много ограничени.“
Добавянето на антоцианини в хляба го прави лилав, но има и едно по-важно качество – заради реакцията с ензимите на нишестето, скоростта на усвояването му се забавя с 20%.
Нещо повече, 80% от антиоксидантните качества се запазват при печене при 200 градуса по Целзий.
„Ако искате да се насладите на текстурата на бял хляб и да забавите храносмилането, това може би е най-добрата формула! А и цветът също не е лош“ –
казва професор Уейбяо.
Цвят лилав
Антоцианинът е естествен пигмент, който се среща в плодовете и зеленчуците, като грозде, боровинки и сладки картофи.
„Въпреки това, не всички лилави плодове са суперхрани“ –
предупреждава Джоу, като дава за пример лилавия драконов плод.
Изследвания са показали, че
антоцианинът може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдови, неврологични заболявания и рак.
Играе роля и в контролирането на затлъстяването и диабета, тъй като може да инхибира храносмилателни ензими и да намалява нивата на глюкозата.
Броенето на калории
Лилавият хляб може и да е по-здравословен от белия, но съдържа ли по-малко калории?
„Вие приемате същото количество нишесте и пшенично брашно, така че хранителната стойност е еднаква. Ключовата идея тук е в забавянето на освобождаването на енергия, така че да можете да ползвате тези калории по-дълго време“ –
обяснява Уейбяо.
Лилавият хляб все още не е наличен в търговската мрежа, но големите производители на храни вече са се свързали със сингапурския професор и искат да започнат да продават новата суперхрана възможно най-скоро.
Джоу Уейбяо вдъхновява и последователите си да експериментират с лилавите продукти:
„Един мъж от Южна Африка ми се обади много развълнуван. Искаше да знае дали добавянето на антоцианини в шоколада ще има същия ефект. Казах му, че в шоколада няма нишесте, така че реакцията няма как да е същата.“
Надеждата, обаче, умира последна.
Пурпурна сила
Лилавият карфиол не е оцветен. Яркият му цвят се получава естествено, заради наличието на антоцианини.
Въпреки че имат същия вкус като белите и зелените, лилавите аспержи са богати на антиоксиданти.
Богат на желязо и витамин Е, черният ориз съдържа повече антиоксиданти от боровинките.
Сините сливи са не само добър източник на антиоксиданти, известни са и с разхлабителните си свойства. Вижте още за неподозираните лечебни свойства на сините сливи + рецепти на http://delo.bg/show/yazhte-sini-slivi-protiv-zapek/
Патладжанът също дължи цвета си на антоцианините.
Обявени за суперхрана, боровинките са източник на антиоксиданти, калий и витамин C.
Тъмният сорт грозде Сира също е богат на антоцианини.
И лилавият корен Таро, познат като лилав картоф, зарежда с антиоксиданти. Вижте още за лилавия картоф и неговите ползи за здравето на http://delo.bg/show/nay-moshtniyat-boets-na-raka-na-debeloto-tchervo/
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!