Лилав хляб – първата тестена суперхрана

0

„В последните 10 години хлябът е под атака“ –

твърди професор Джоу Уейбяо, изследовател на храните в Националния университет на Сингапур.

Според сегашното разбиране за храненето,

белият хляб се усвоява много бързо, увеличава нивото на кръвната захар и е свързан с наднорменото тегло.

Накратко – той е враг на всички, които искат да се хранят здравословно. Как се справя професор Уейбяо с този проблем? Създава лилав хляб!

лилав хляб - новата суперхрана

Богат на антиоксиданти, борещи се с рака, усвояващ се 20% по-бавно в сравнение с обикновения бял хляб и направен изцяло от естествени съставки, това може да е първата суперхрана в света на тестените изделия.

Голямото печене

Хлябът дълго време е основна храна, но неговият най-голям проблем е високият му гликемичен индекс. Съдържанието на захар бързо прониква в кръвния поток, което води до повишаване на нивата на кръвната захар.

Освен това, бързото му усвояване означава, че хората често прекаляват с употребата му, като си хапват повече, отколкото трябва.

Zhou Weibiao

проф. Джоу Уейбяо

„Предизвикателството беше да видим дали можем да променим формулата на хляба, но да запазим гладката му текстура, която всички толкова много обичат“ –

обяснява Джоу. Той решава да извлече антоцианини от черен ориз – които му придават силно ценените антиоксидантни качества – и да ги добави в хляба си.

„Въпреки антиоксидантния капацитет и свързаните с него ползи за здравето, знанията за използване на антоцианини като съставка в хранителни продукти са много ограничени.“

Добавянето на антоцианини в хляба го прави лилав, но има и едно по-важно качество – заради реакцията с ензимите на нишестето, скоростта на усвояването му се забавя с 20%.

Нещо повече, 80% от антиоксидантните качества се запазват при печене при 200 градуса по Целзий.

„Ако искате да се насладите на текстурата на бял хляб и да забавите храносмилането, това може би е най-добрата формула! А и цветът също не е лош“ –

казва професор Уейбяо.

лилав хляб - новата суперхрана

Цвят лилав

Антоцианинът е естествен пигмент, който се среща в плодовете и зеленчуците, като грозде, боровинки и сладки картофи.

„Въпреки това, не всички лилави плодове са суперхрани“ –

предупреждава Джоу, като дава за пример лилавия драконов плод.

Богат на антиоксиданти, борещи се с рака, усвояващ се 20% по-бавно в сравнение с обикновения бял хляб и направен изцяло от естествени съставки, това може да е първата суперхрана в света на тестените изделия.

Изследвания са показали, че

антоцианинът може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдови, неврологични заболявания и рак.

Играе роля и в контролирането на затлъстяването и диабета, тъй като може да инхибира храносмилателни ензими и да намалява нивата на глюкозата.

Броенето на калории

Лилавият хляб може и да е по-здравословен от белия, но съдържа ли по-малко калории?

„Вие приемате същото количество нишесте и пшенично брашно, така че хранителната стойност е еднаква. Ключовата идея тук е в забавянето на освобождаването на енергия, така че да можете да ползвате тези калории по-дълго време“ –

обяснява Уейбяо.

anthocyanin-fortified

асистент на сингапурския професор показва току-що изпечен лилав хляб

Лилавият хляб все още не е наличен в търговската мрежа, но големите производители на храни вече са се свързали със сингапурския професор и искат да започнат да продават новата суперхрана възможно най-скоро.

Джоу Уейбяо вдъхновява и последователите си да експериментират с лилавите продукти:

„Един мъж от Южна Африка ми се обади много развълнуван. Искаше да знае дали добавянето на антоцианини в шоколада ще има същия ефект. Казах му, че в шоколада няма нишесте, така че реакцията няма как да е същата.“

Надеждата, обаче, умира последна.

foodscientis

лилавият хляб е вкусен и много здравословен

Пурпурна сила

Лилавият карфиол не е оцветен. Яркият му цвят се получава естествено, заради наличието на антоцианини.

лилав хляб - новата суперхрана

Въпреки че имат същия вкус като белите и зелените, лилавите аспержи са богати на антиоксиданти.

лилав хляб - новата суперхрана

Богат на желязо и витамин Е, черният ориз съдържа повече антиоксиданти от боровинките.

лилав хляб - новата суперхрана

Сините сливи са не само добър източник на антиоксиданти, известни са и с разхлабителните си свойства. Вижте още за неподозираните лечебни свойства на сините сливи + рецепти на http://delo.bg/show/yazhte-sini-slivi-protiv-zapek/

лилав хляб - новата суперхрана

Патладжанът също дължи цвета си на антоцианините.

лилав хляб - новата суперхрана

Обявени за суперхрана, боровинките са източник на антиоксиданти, калий и витамин C.

лилав хляб - новата суперхрана

Тъмният сорт грозде Сира също е богат на антоцианини.

лилав хляб - новата суперхрана

И лилавият корен Таро, познат като лилав картоф, зарежда с антиоксиданти. Вижте още за лилавия картоф и неговите ползи за здравето на http://delo.bg/show/nay-moshtniyat-boets-na-raka-na-debeloto-tchervo/

лилав хляб - новата суперхрана

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg