Как да премахнем миризмата на пот без дезодорант

0

Миризмата на пот от подмишниците е проблем, с който доста хора трябва да се справят. Въпреки че против изпотяване има десетки дезодоранти, изследванията показват, че 80% от хората не трябва да се използват тези козметични продукти. Миришем най-много, когато се потим.

Въпреки че самата пот няма специфичен аромат, бактериите, които виреят в областта на подмишниците предизвикват неприятната миризма.

Аминокиселините и мазнините, отделени от потта се разграждат от бактерии и така водят до отблъскващата воня.

Антиперспирантите – дезороданти, стикове и ролони, не са напълно адекватни при борбата с телесната миризма. Истината е, че те често съдържат вредни химикали, които могат да ни причинят непредвидими щети в дългосрочен план.

как да премахнем неприятната миризма на пот от подмишниците ни

Подмишниците са нашата екосистема

Подобно на чревната флора, подмишницата има своя бактериална система, съставена само от полезни микроорганизми. Неприятната миризма се получава, след като бактериалният баланс се наруши. Това се случва обикновено в резултат на някои антибиотици и храни, които позволяват на проблематичните микроби да надделеят над полезните бактерии. Този баланс на бактериалната микрофлора и фауна е най-важен, когато става въпрос за премахване на миризмата от тялото ни по естествен път.

Според скорошно проучване, тялото ни е изградено 90 процента от микроби. Например, чревната миклофлора и фауна е значително повлияна от хранителните ни навици и начина ни на живот, както и от нашето настроение.

Как да поддържаме баланса на микрофлората и фауната в нашето тяло?

На първо място използвайте почистващи средства – сапуни и душ гелове, които не съдържат Sodium lauryl sulfate – SLS и Sodium dodecyl sulfate – SDS. Тези две съединения отстраняват защитния себум от кожата ни. Кожните жлези произвеждат този защитен себум, който предпазва повърхностната микрофлора на тялото ни. Протекцията се дължи на добрите мазнини, които себумът съдържа.

как да премахнем неприятната миризма на пот от подмишниците ни

Не използвайте продукти, които съдържат алуминий, въпреки че алуминият предпазва от изпотяване. Редица изследвания са показали, че алуминият в продуктите за грижа за тялото причиняват здравословни проблеми, които се проявяват с времето.

Винаги четете етикета на продукта, който купувате. Т.нар. изчистени от алуминий дезодоранти съдържат стипца, която всъщност представлява калиев алуминиев сулфат. Въпреки това те са по-добрата алтернатива, отколкото повечето други средства против изпотяване, предлагани на пазара.

Парабените и триклозанът са мощни антибактериални вещества, които имат най-неблагоприятното въздействие върху баланса на микрофлората и фауната на подмишниците ни. Те елиминират добрите бактерии и по този начин дестабилизират микробния баланс.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg