Жената началник плаши подчинените й мъже

0

Ако сте жена на ръководна длъжност, няма как да не сте усетили, че мъжете, които са ви подчинени се чувстват по-притеснени когато общуват с началник от женски пол, отколкото от мъжки. Това е така, защото те се чувстват в опасност и за да компенсират това усещане, демонстрират грубост и агресивност по отношение на жената ръководител. До този извод са достигнали италиански социолози, които са провели нарочно изследване по темата.

Жената-началник плаши подчинените й мъже

Проучването се базира на основата на наблюдения на взаимоотношенията на няколко групи студенти мъже и жени. Те са от различни американски университети и са дали своето съгласие да участват в социалния експеримент, проведен от екип от университета „Бокони“ в Милано, Италия.

Жената-началник плаши подчинените й мъжеДоброволците били включени в игра, при която тяхното задължение било да започнат работа след като са били подложени на лесен компютърен тест. След това, те трябвало да направят необходимото, за да си извоюват възможно най-високата заплата от мениджъра на отдел „Кадри”, чиято роля била играна от мъж и от жена.

В рамките на тази игра, специалистите успели да оценят колко уязвим се чувства всеки един от доброволците, като това било направено с помощта на следния тест – на екрана на компютъра били показвани различни думи и участниците трябвало да запомнят колкото се може повече от тях. Според учените,

колкото човек е по-неспокоен или уязвим в даден момент, толкова повече той помни думи, които носят негативни емоции.

Така, с помощта на проведените тестове и направеният експеримент като цяло, социолозите получили много интересни резултати.

Жената-началник плаши подчинените й мъжеПо време на изследването се установило, че като цяло мъжете са поискали по-високи възнаграждения, което е проява на агресия, а освен това са се чувствали най-уязвими в случаите, когато се е налагало да разговарят с мениджъра жена. При случаите, когато същите преговори се водили с мениджър мъж, представителите на силния пол настоявали за близо 5 000 долара по-ниско годишно възнаграждение, отколкото при преговорите с жената началник. Освен това не са проявявали никакви признаци на уязвимост, притеснение или какъвто и да било дискомфорт.

Съвсем различни са резултатите при жените студентки, които доброволно участвали в експеримента. Те се държали по един и същи начин и настоявали за едно и също по размер възнаграждение както при преговорите си с жената мениджър, така и с мъжа началник. Освен това, заплатата за която настоявали дамите била доста по-ниска от тази, която се опитвали да си извоюват мъжете.

Анализирайки резултатите, специалистите стигнали до извода, че

най-вероятната причина за това поведение е, че жените като цяло проявяват по-малка агресивност, докато водят преговори с работодател.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg