Закриха бъдещето ни

0

Във всяка една нормална държава по света, още от древността образованието е на първо място, защото то подсигурява бъдещето, образованието определя на кое място ще е една държава в световната класация. То ни дава необходимите знания и умения, за да работим някой ден, нещо, от което обществото се нуждае.

Разбрахте ли, че от 15 септември ще има 230 паралелки по-малко, по-малко ученици, по-малко образовани, по-добър контрол? Нали не си мислите, че на някого му пука за Вас, скъпи съученици? В нашата родина имам чувството, че единственото, което вълнува възрастните, които управляват са парите и властта. Закриват паралелки и учениците оглупяват още повече.

Статистиките накрая ще ни заведат до най-ниската възможна точка, а точно когато си мислим, че сме на дъното, точно тогава ще започнем да копаем още по-надолу. След закриването на толкова много класни стаи, може да си дадем сметка, че доста голям брои даскали ще останат или без работа, или ще имат още по-малко часове, още по-ниски заплати и още по-ниско ниво в йерархията на обществото.

В образователната система има един проблем и той не е в учениците, не е в преподавателите, не е в ръководството на учебното заведение, не е в този, който е написал учебника. Проблемът е в тези, които казват какво да се прави между четирите стени, без дори да са влизали в тях след своето завършване. Груба грешка. Не е грешка да има учители със 40-годишен стаж, грешката е там, че има методици, които от 40 години не са влизали в клас. Колко просто звучи, а дали е така? Дали наистина проблемът не е в учителите?

Да, според мен те не са виновни, не може преди 20 години да е извеждал отличници, а днес още в 8 клас да извежда хора, които повече няма да учат. Така е, проблемът не е в моят преподавател, не е и в мен – проблемът е в системата. Ако се вкарат промени, ще има по-голяма успеваемост. Защо навремето и малцинствата са учили? Защото е имало професии, имало е къде да работят. Не им давайте пари, а начин да работят. Дайте на младите свежест в образователната система, защото в противен случай там ще останат само малцина учители, които все още не сте съкратили по някакви причини.

Днес, когато знаем, че закритите паралелки са факт, трябва да си дадем сметка, че ние всички сме длъжни да стимулираме младите да учат, всички сме длъжни да дадем на България бъдеще. Длъжни сме да дадем образование на младите, преди да закрият тази държава като павилион за вестници.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg