Защо не помним собственото си раждане?

0

Лесно е да извикаме от паметта си събития, случили се дори преди десет години като рожден ден, дипломиране, посещения при своята баба, но кой може да си спомни собственото раждане? Учените в продължение на десетилетия се опитват да разгадаят тайната на детската амнезия.

Пол Франкланд и Шийна Джослин от детската болница в Торонто, споделят:

„Не вярваме, че невъзможността да изразиш себе си е причина за детската амнезия. Най-доброто доказателство, което може да обори това твърдение е фактът, че мишките и маймуните също не си спомнят първите години от живота си.“

SAMSUNGФранкланд и Джослин имат друга теория. Според тях бързото раждане на много нови неврони в младия мозък блокира достъпа на към старите спомени.

В ръководения от двамата изследователи експеримент, те манипулирали скоростта на растеж на нови неврони в хипоталамуса на млади и възрастни мишки. Хипоталамусът е област в мозъка, където се запаметяват автобиографичните събития от живота ни. Младите мишки с бавен растеж на нови неврони имали по-добра дългосрочна памет и обратно – по-възрастните мишки с повишен растеж на невроните имали пропуски в паметта.

zashto ne pomnim rajdaneto si.1jpgВъз основа на получените резултати Франкланд и Джослин стигнали до заключението, че внезапният растеж на неврони в мозъка по време на ранната детска възраст нарушава тези специфични области в мозъка, които са отговорни за събирането на старите спомени, поради което те стават недостъпни за нас. При малките деца също така не се е развил напълно префронталния кортекс – друга област, която отговаря за кодирането на спомените – така детската амнезия може да се дължи на комбинация от тези два фактора.

С възрастта развитието на различните тъкани в организма (включително мозъка) се забавя, а хипоталамусът най-накрая достига своя баланс, а с течение на времето детската амнезия изчезва и ние започваме да записваме първите си спомени.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg