Ето защо баскетболна топка лети като птица (видео)

0

Язовирната стена Гордън Дем в Тасмания е с височина 126,5 метра, което може да съответства на една 38-етажна жилищна сграда. Ето какво се случва, когато от нея изхвърлим с фалцов удар баскетболна топка!

Хвърлената от такава висока надморска височина топка, се отклонява много от пътя на падането си надолу. При това отклонението е огромно! Падащата топка по-скоро прилича на летяща птица!

Причината за подобно поведение в движение на която и да било баскетболна топка, е ефектът Magnus, описан от Хайнрих Густав Магнус през 1852 година. Исак Нютон е бил в състояние да наблюдава същото явление преди почти 200 години. Магнус ефектът се прилага за всички въртящи се обекти, движещи се във въздуха и е пряко свързан с принципа на Бернули, в който се казва, че по-бързо движещата се течност оказва по-малко съпротивление.

Практическото приложение на Magnus ефекта е много интресно, например в плавателните съдове, в които се използва, за да се върти роторът, който на свой ред движи водата.

Вижте в споделеното с Вас – приятелите на ДЕЛО, видео, по-пълното обяснение на този феномен.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg