За първи път успяха да премахнат напълно ХИВ от клетките на имунната система

1

В последните няколко години сме свидетели на огромен скок по отношение на генетиката. С развитието на технологиите CRISPR/Cas9, учените са успели да идентифицират, поправят или дори да изтрият определени части от ДНК. Благодарение на тези технологии изследователите са успели да проследят отделните мутации, давайки надежда за откриване на метод за премахване на наследствените заболявания. Наскоро изследователи използвали този метод и за проследяване на гена на HIV.

Когато става въпрос за заразяване с ХИВ, РНК се превръща в ХИВ-1 ДНК, което атакува определени имунни клетки, наречени Т лимфоцити. Инфектираните клетки след това репликират генома на вируса на СПИН, при което увеличава вирусите, които от своя страна могат да заразят още от клетките на имунната система. Последствието от инфекцията е отслабване на целия имунитет. Следващият етап води до развитието на синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН).

HIV

Към настоящия момент медикаментите за ретровирусите (в това число и ХИВ), са проектирани да спрат вируса от заразяване на други клетки. Въпреки това, когато вирусът е успял да инфектира ДНК, то е наистина невъзможно да бъде премахнат от там. В интерес на истината, антиретровирусните медикаменти са доста ефективни (по отношение на контрола на разпространението на ХИВ), обаче, ако пациентът спре да ги вземе, може да се очаква връщане на разпространението на вируса в тялото му.

Екип от изследователи от Temple University Health System решил да провери дали използвайки метода CRISPR ще успеят да локализират и отстранят част от ДНК, съдържаща вируса на СПИН. Оказало се, че успешно са премахнали целия вирус без никакви странични ефекти за клетките на гостоприемника. Но това не е всичко, защото след такава обработка Т-клетките стават резистентни на вируса в бъдеще.

Цялият експеримент бил проведен върху Т клетки, взети от заразен с вируса ХИВ пациент.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. the me на

    за подобен род „новина“, подписана авторски, най-малкото изискуемо е да се цитира източник.

    иначе звучи като виц. за вещите по проблема. за останалите- като поредната „медийна боза“ …

Коментирай в Delo.bg