Отблясъци – 25 март

0

Еленко Ангелов с Машината на времето за ДЕЛО.БГ

Отблясъци“ е рубрика на психолога, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

Кристиан ХюйгенсНа 25 март през 1655 г. след като изпушил един холандец астрономът, механик, математик и любител на коза Кристиан Хюйгенс докато наблюдавал планета Сатурн открил най-големият й естествен спътник – Титан. Бате Крис е наистина уникален пич – създател е на вълновата теория на светлината (знам, че нищо не ви говори това), установява точката на топене на леда и точката на кипене на водата и гледайте сега – патентова първите часовници с махало, снабдени с пусков механизъм, а добре е нали?

На 25 март през 1680 г. стихват адски огнени пламъци, които бушуват пети ден, изпепелили вече Велико Търново. Сакатлъкът тръгва от тогавашния квартал „Кая баш“ и е останала само къщата на Ибрахим ага. Само на агата имота непокътнат – случайност? Това се потвърждава от преписка в Евангелие на църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси.

На 25 март през 1807 г. в крайна сметка Британската империя забранява търговията с роби. Когато капитаните, превозващи или търгуващи с хора, били хващани следвал класическия въпрос:

И кво правим сега, ще почерпиш или да се глобяваме с по 120 лири на роб.

На 25 март през 1909 г. в Русия Мадам Попова е арестувана за над 300 убийства, четейки тази новина и отпивайки от турското си кафе, Сталин издишал ароматната си пура и казал:

Аматьорка

На 25 март през 1949 г. Съветският съюз – разбирай Сталин – депортира 92 000 жители на Прибалтийските републики в леден Сибир, за да се проведе на спокойствие колективизацията в тези страни.

На 25 март през 1957 г. с подписването на така наречения „Римски договор“ от ГФР, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург е създадена Европейската икономическа общност, която ражда днешния EU. Не знам, вие си знаете най-добре!

Европейска икономическа общност

На 25 март през 1890 г. с весел смях е роден великият български писател-хуморист Чудомир.

Елтън ДжонНа 25 март сър Елтън Джон да не се прави на луд ами да почерпи с „Черноморец“ и „Таралежки“!

Ок, и от мен да мине честит рожден ден и онази скумрия Сара Джесика Паркър от „СексЪТ и градЪТ“! Все с пълен член да е!

Благовещение е! Пост е! Християни, яжте пийте – Благо Джизъса черпи!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg