Отблясъци – 10 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

10 юли

Гай Юлий ЦезарНа 10 юли 48 пр.н.е. кипи гражданска война на територията на днешна Албания, град Драч, в „Битката при Дирахиум“ Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. Буквално се измъква „на косъм“, за да може след месец по-късно да си го върне тъпкано на Помпей в битката при Фарсала. В решителната ожесточена братоубийствена битка между войските на Гай Юлий Цезар (на снимката) и Помпей Велики, едноличната власт на Рим преминава в ръцете на Гай Юлий Цезар. До този ден той е бил ВЕЛИКИ.

10 юли 1212 г. е ужасна дата за град Лондон, който вече повече от половината е в пепел и сажди, а другата по-малка половина тлее в пламъци, но е спасен.

10 юли 1547 г. във Франция е осъществен последният легален дуел, след които вече всички следващи дуелите са абсолютно забранени от краля. Въпреки логично честите смъртни случаи, егоманите не са се спрели дори и след 1566 г. Тогава вече директно влиза в сила наказание със смърт, ако те хванат, че участваш в дуел. То май така им е станало по-интересно на тогавашните „търсачи на адреналин“.

На 10 юли 1847 г. в САЩ официално регистрира първата група от 47 китайски имигранти, като те съвестно предупредили да очакват и други малки китайски групи по 2-3 милиона души.

На 10 юли 1878 г. в Англия е използвана за първи път свирка от съдия по време на футболен мач, разбира се, че свирката е била с топче!

На 10 юли 1913 г. е поставен доста горещ температурен рекорд. Рекордьор е Долината на смъртта в щата Калифорния – 56,7 градуса по Целзий (134 градуса по Фаренхайт – виж заглавния колаж). И до днес, въпреки „климатичните оръжия“ това си остава най-високата температура на въздуха измерена в САЩ.

Георги Димитров, ОтблясъциНа 10 юли 1949 г. в София след шест плътни денонощия яко бачкане е завършен строежът на Мавзолеят на „комунистическият вожд“ Георги Димитров (на снимката). Изграждането му започва веднага след смъртта на вожда. Мавзолеят става център на тоталитарния култ към Георги Димитров като „учител на българския народ“. По протокол, чуждестранните делегации започват да полагат венци, а партийно-държавните випаджи от трибуната на мавзолея приемат стотиците манифестациите и парадите.

Тялото на първия български комунистически лидер след август 1990 г. е кремирано и погребано в Централните софийски гробища. Мавзолеят е взривен в края на август 1999 г. по лична инициатива на строителния министър от СДС Евгений Бакърджиев. Първата детонация е срам и позор и то в присъствието на министър преДателя Иван Костов и вечно ухиления кмет Софиянски. За да съборят неоегипетската гробница следват още няколко клети неуспешни експлозии. Те раждат толкова много шеги и подигравки, докато в края на август най-сетне постройката рухва.

Борис Елцин, отблясъциНа 10 юли 1991 г. лъхащия на водка и оригващ се на кисели краставички Борис Елцин (на снимката), обръснат и афтършейфнат с „Тройной одеколон“ полага клетва, като първия демократично избран президент на Русия.

На 10 юли 1992 г. бившият панамски диктатор Мануел Нориега е осъден на 40 години затвор в САЩ заради разрешение страната му да бъде използвана за контрабанда на наркотици.

На 10 юли 1994 г. на Световното първенство по футбол в САЩ българският национален отбор по футбол бие „като мече у дувар“ Германия и се класира за полуфиналите. В цяла България избухват всенародни денонощни веселби и се леят сълзи от радост и благодарност – „Господ е българин“!

10 юли 2006 г. отблясва със супер прецедент в световната политическа история – президентът на Полша Лех Качински назначава своя брат-близнак Ярослав Качински за премиер на страната.

Честит Ден на независимостта на Бахамски острови!

10 юли е Ден на тишината за всички последователите на индийски духовен учител, мистик и философ Мехер Баба. Той приживе скромно заяви, че е Бог в човешка форма. Готин факт е, че „Don’t Worry, Be Happy“ на Боби Макферин е вдъхновен именно от ученията на Мехер Баба. Той нонстоп е изричал тази фраза – „Не се тревожи, бъди щастлив“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg