Отблясъци – 5 април

0

„Отблясъци“ е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 5 април 1242 г. няколко руски армии настъпват към Чудското езеро водени от великия си княз Александър Невски, който надали е и предполагал, че след векове ще бъде канонизиран за светец, разбива на „пух и прах“ самонадеяните рицари на Тевтонския орден. Следва сеч и давене в езерото, защото руснаците много се забавлявали с това, колко бързо потъвали рицарите с тези кичозни брони.

На 5 април 1614 г. във Вирджиния, възпятата в толкова американски филмчета индианка и разбира се „червенокож секс-символ“ Покахонтас се омъжва за английския колонизатор Джон Ролф. Едно слънчево зайче на историческият отблясък мълчи и не казва дали „Седящият Бик“ е викал – „Горчиво“ и дали Винету и Ташунко Сапа са пеели – „Ела се вие превива, мома се с рода прощава“. Питах го дали и „Синовете на Великата мечка“ са окачили всеки по гердан с наниз от двадесетолевки на булката, мълчи не казва, вика само абе „грозна гледка“, наредили са се: „индианец, колонизатор, индианец, колонизатор…“. Така и последно един съвет от Александър Ходещият По Вода , който го е ивосиромахнал от Винету:

„Ако пърхотът ви се движи, значи имате въшки! Мажи с газ и мас!“

На 5 април 1753 г. една частна „иманярска“ колекция поставя началото на Британския музей.

На 5 април 1886 г. Съединението на България се признава международно, това става след подписването на Топханенския акт.

5 април, нещо мотиваторът подпуши на Машината на времето ми и трябва да отбия в канавката на 19 век и да честитя рождения ден на Петко Каравелов, министър-председател на България. За финал, чуйте най-любимия ми негов цитат:

„Най-добрият лек за повечето, ако не за повечето злини, е свободата.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg