Отблясъци – 24 май

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

24 май

Честит Ctrl и Shift на клавиатурата, за да превключим на фонетик! Ок, шегувам се! Разбира се – Честит 24 май – славен ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Историческите отблясъци сочат отбелязания в църковния календар ден на Св. Св. Кирил и Методий, които извайват първообраза на българската писменост, а именно глаголицата, която претърпява своеобразни промени и достига в сегашния си вид. На кирилица днес пишем ние българите, руснаците, украинците, македонците и братята сърби. Малко известен факт е, че кирилицата е официална азбука в Монголия, а до 19 век се ползва и в съседна Румъния.

24 май, отблясъци, Кирил и Методий, кирилица, писменост

На 24 май 1819 г. от американския бряг потегля американския колесен параход „Савана“, за да плава толкова лекомислено и да акостира в Европа, като си препише заслужено правото да стане първият параход, пресякъл Атлантическия океан. Повтарям ПАРАход, дори и днес не правете това с ПАРАТА на ПАРАход!

На 24 май 1832 г. съседна Гърция се обявява за кралство и започва доста бързо и непочтено да пренаписва „славната си“ история и то за сметка на нашата, която още е била под тежко османско иго. За повече от измислиците на великите гърчоля може, ако пожелае да каже професор Божидар Димитров.

24 май 1844 г. е белязан с изпратеното първо в света телеграфно съобщение при използване на морзовата азбука от Вашингтон до Балтимор с текстово съдържание: „Какво е сътворил Господ?“. Днес отговорът е доста популярен във Фейсбук: „Господ е сътворил гравитацията, за да не осерем и Космоса.“

На 24 май 1883 г. техническият гений открива официално в Ню Йорк известният ни от толкова холивудски филми Бруклински мост, за времето си това е техническо чудо – най-големият висящ мост.

На 24 май 1899 г. отново сме в Щатите, по-конкретно в Бостън където се реже лентата на откриването на първия многоетажен покрит паркинг! 1899 г., чухте ли добре кога, госпожо Фандъкова?

На 24 май 1900 г. отскачаме с историческия отблясък в Русия в момента, в който се чупи бутилка шампанизирано вино в крайцерът „Аврора“, който се пуска на вода и кой да предполага тогава за огромната му предстояща историческа роля? Да, „Аврора“ – същия онзи символ на Октомврийската революция.

Левски24 май 1914 г., честит празник на всички сини сърца – официално са входирани документите за регистрация на ПФК Левски (София).

24 май 1940 г. е бил щастлив ден за американския авиоконструктор от украински произход – инженер Игор Сикорски, който след като закусил обилно осъществил първия успешен полет на еднороторен хеликоптер. Еднороторен, еднороторен, но хеликоптер!

На 24 май 1943 г. въпреки прокрадващото се слънчице над концлагера Освиенцим, като черен гръмотевичен облак става факт назначението на новия лекар на лагера – доктор Йозеф Менгеле. Лекар??? Менгеле – лекар???

На 24 май 1956 г. в Лугано, Швейцария се провежда първият телевизионен песенен конкурс Евровизия, за който и до днес на света не му е ясно защо толкова много се вълнуваме в България, докато в сериозния музикален бизнес на никого не му пука толкова!

Eurovision, Евровизия, песни, световни хитове, отблясъци

На 24 май 1975 г., ех, 75 – много сполучлив набор излезе 75-та, така де, и толкова емблематично пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Св. Св. Кирил и Методий. Тук се сетих един много личен от моите исторически отблясъци, който ще Ви споделя, за това как като бяхме на летен лагер в Каварна от гимназията в Тетевен ни гостуваха и няколко класа съветски другарчета. Учителите постоянно ни се караха да не им се смеем, когато те твърдяха, че тяхната азбука им я измислил другаря Илич Ленин. Да, „риъл тру стори“!

На 24 май в слънчева Бразилия се празнува Националният празник на кафето, което в унисона на нашия ден на просветата 24 май да завърша с едно звучно дъновско:

„Будни бъдете!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg