Отблясъци – 9 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

9 юли

9 юли 1357 г. е. По обед под лъчите на дебелото старо слънце, императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага (на заглавната снимка).

любовни поеми

Наполеон Бонапарт

На 9 юли 1810 г. нисичкият Наполеон Бонапарт явно „става нагоре със задника“ и анексира Кралство Холандия, като част от Първата френска империя. Анексира? Абе, „прави си каквото иска“!

9 юли 1831 г. Петър Берон черпи яко за успешното си защитаване на докторската си степен с дисертацията си по медицина в Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен. Доктор Петър Берон – велик българин!

На 9 юли 1877 г. се провежда нещо поне според мен като „групова хипноза“, където публиката е накарана, след като си е платила билетчето да гледа ту вляво, ту вдясно една зелена каучукова топчица, която си я подмятат „некви“ по къси гащи. За историята това е отбляснало като първия тенис турнир Уимбълдън, печели го англичанинчето Спенсър Гор. Тенис, какво толкова – „некви“ тарикати си играят и се забавляват и три тераси с публика ги пече яко в тиквата слънцето и се вълнуват, все едно гледат животоспасяваща сърдечна операция. „Не знам, Вие си знаете най-добре, но аз да си Ви кажа“! Че и секссимволи били тенисистите?? Това е тенис с „т“, не с „п“!

На 9 юли 1902 г. група немски учени с инженерна прецизност изолират барбитуратната киселина, основа на „Барбитуратите“. Знам, че почти нищо не Ви говори това, но на мен ми е интересно. Все пак продължавам да работя и като психолог – барбитуратите имат доста широк спектър – от леко успокоително до пълна анестезия. Те са много ефективни хипнотици и антиконвулсанти, но най-често създадат физическа и психологическа пристрастеност. Но все още се ползват при лечение на тревожност и безсъние и за лечение на епилепсия.

Джони Вайсмюлер

Джони Вайсмюлер

На 9 юли 1922 г. Джони Вайсмюлер става първият човек, преплувал 100 м под една минута. Да, Джони е мега пич – печели 5 златни олимпийски медала и подобрява 67 световни рекорда. И до днес слънчеви зайчета на историята се карат какъв е по рождение – някои считат, че си е чист унгарец, други румънец, не Македония за сега няма претенции, факт е конкретно, че Джони още като дете пристига с техните в Америка и се установява в Чикаго и си се има за американец. Не стига, че Джони е мега звезда в спорта, ами заблестява силно и с актьорска успешна кариера – играе ролята на Тарзан в 12 различни филма.

На 9 юли 1957 г. е датата белязана от откритието на 102-ят елемент от таблицата на Менделеев. Наречен е Нобелий на шведският учен Алфред Нобел, в дебелите книги и справочници пък може да откриете, че Нобелий е открит през 1966 г. и това е дело на ученият Алберт Гиорсо. Хайде сега, няма да спорим, за плюс минус 9 години. Пък може толкова да е трябвало в емпирични условия да се тества и да го признаят други завистливи учени.

На 9 юли 1961 г. съседна Гърция става асоцииран член на Европейската икономическа общност (ЕИО), която днес познаваме като Европейски съюз, да – 1961 година.

На 9 юли 1991 г. най-после Република Южна Африка е включена в Олимпийските игри след 30-годишна забрана за участие.

На 9 юли 2006 г. завършва Световното първенство по футбол и пици, спагети и талиатели летят до небето от щастие, защото шампион е Италия!

Иван Вазов

Иван Вазов

На 9 юли 1850 г. ражда се патриархът на българската литература Иван Вазов.

ЧРД и на българския зет Том Ханкс, от мен да мине – американски актьор дълго време ми беше любимец до момента преди няколко години, когато така взе да се мазни на статуквото и Барак Обама с разни мега тъпи кампании, прославящи американската „велика“ демокрация.

Честит Ден на независимостта на Аржентина!

И „наздАровя“ на всички братушки риболовци! 9 юли в Русия е Ден на рибаря и разбира се, че има „Особености на руския риболов“!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg