За Ледения човек… или как се изкачва Килиманджаро само по шорти

0

Колко време може да издържите в студа навън само по летни дрехи? А ако температурите са много под нулата, например? А ако сте без дрехи?

Оказва се, че това съвсем не са подвизи, чужди на човека и холандецът Уим Хоф го доказва. Наричат го „Ледения човек„. Ще чуете да го наричат и „Суперчовек“ и не само защото има способността да издържа продължително време на критично ниски температури, но и затова, че е извършил редица опити, смятани за непосилни за човешките възможности.

На 56 годишна вързраст холандецът от Ситард може да се похвали с 21 световни рекорда, записани в „Книгата на гинес“. За много от нас те звучат наистина фантастично:

Хоф прекарва почти 2 часа /01:52:42/, потопен в лед, без това да се отрази на телесната му температура;

Ледения човек, Уим Хоф, Wim Hof

снимка: Boorgert Fotografie

Суперчовекът успява да достигне надморска височина от 6700 метра по пътя към връх Еверест само по… шорти!
Прозвището „Ледения човек“ е подплатено и с рекорда на Хоф за преплувано разстояние под лед – официалната статистика сочи цели 66 метра!
Холандецът изкачва връх Килиманджаро отново… само по шорти!

Да, правилно прочетохте! Уим Хоф броди по гащи из най-високите и студени планини в света! 🙂

снимка: Boorgert Fotografie

снимка: Boorgert Fotografie

За контраста в способностите му свидетелства и рекордът му в пустинята Намиб. Там той успява да пробяга цял маратон без никаква консумация на вода.

„Всеки може да се научи да прави това, което мога аз“.

Според Хоф „тайната“ се крие в прецизната му техника на дишане, комбинирана с техники на медитация.

Зад необикновените постъпки на Уим Хоф стои тежка лична драма. Жена му се самоубива след продължително психично разстройство. Собствената му трагедия се превръща в мощен мотиватор, с която той цели докаже, че с помощта на човешкия ум може да се контролира автономната нервна системна и имунния отговор на организма. Всички изследвания холандецът извършва в сътрудничество с науката, а целта му е получените резултати да разкрият важна информация, която да способства лечението на тежки болести и травми.

Ако трябва да обобщим заложената от него методика, то успехите му се крепят на три основни компонента:

  • дихателни практики;
  • вътрешна нагласа и медитация;
  • постепенно излагане на студ.

Научните трудове по темата са стотици. Проучванията до момента категорично сочат, че благодарение на методиката на Уим Хоф, автоимунни заболявания, проблеми със сърдечно-съдовата система и наднормено тегло и затлъстяване, могат да останат в историята.

снимка: Boorgert Fotografie

снимка: Boorgert Fotografie

Уим Хоф не е сам в начинанията си – той има редица последователи, които също могат да се похвалят със завидни рекорди. През 2014 година учени са провели няколко свързани изследвания, за да преценят дали способностите на Хоф не са единичен случай. Контролирана група от 12 здрави участници също са изпробвали изложените методи. Резултатите им – впечатляващи и доближаващи се до тези на самия автор.

Отдавна е известно, че съпротивителните сили в организма, изложен на студ, топят излишните мазнини. Студът активира кафявата мастна тъкан, която гори допълнително количество усвоени калории, за да затопли цялото тяло.

Съвет от delo.bg: Не бива да се подлагате на студ неконтролирано и без консултация със специалисти!

Уим Хоф предлага курсове в няколко страни и редица уроци, комбинирани с видео. Повече информация може да откриете и на официалната му страница тук.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg