Най-добрите снимки зa 2015 г. на National Geographic

0

Представяме Ви поредна интересна галерия, този път имаме за Вас най-добрите снимки на 2015 година, отличени с награда в конкурса на „National Geographic”.

От над 13 хиляди снимки, които били получени от организаторите на фотографския конкурс „National Geographic’s 2015 Photo Contest”, редакторите на списанието избрали 13-те най-добри снимки.

Имаме удоволствието да ги споделим с Вас, читателите на delo.bg!

 1. Торнадо в Колорадо, САЩ

tornado

Това е и снимката, която спечелила голямата награда в конкурса. Авторът на тази невероятна снимка на торнадо, бушуващо близо до град Симла, Колорадо, фотографът Джеймс Смарт,  получил 10 хилядо долара и пътуване до централата на „National Geographic” във Вашингтон. Той също така бил поканен да участва в семинар на тема „National Geographic Photography”, който ще се проведе следващия месец в САЩ.

 1. Орангутан по време на дъжд

orangutan

Наградата в категория „Природа” спечелил Андрю Сюрионо за направената от него прекрасна снимка на млад орангутан в дъжда. Снимката е направена на остров Бали в Индонезия.

 1. Въздушни акробати

vrani

Алесандра Мениконци получила награда за снимката на алпийски врани (вид птици от семейството на враната). Фотографията е направена в Appenzell Innerrhoden – най-малкият кантон на Швейцария след Базел, разположен в източната част на страната. Неговият главен град е Апенцел.

 1. Невероятна снимка на гепарди

gepardi

Авторът на тази великолепна снимки е Мохамед Юсеф, който успял да заснеме два гепарда, обърнати в противоположни посоки, но сякаш сливащи се в един. Фотографията е заснета в националния резерват Масай Мара в Кения.

 1. Цветни белочели пчелояди

pchelojadi

Авторът на тази снимка е Бенс Мейт.

 1. Астероид

asteroid-nat geo

По време на подготовката на доклад за река Рио Тинто Rio в Испания, която провеждал във въздуха, Франческо Миньоранс Francisco заснел на своята фотография зелена вода, пълна с фосфогипс, разположена около блатата. Тъмното петно върху снимката напомня на район, вкойто е паднал астероид.

 1. Планината на кръстовете в Литва

litva

Почетната награда в категорията „Места” е връчена на Хидеки Мизута за снимка, представяща Планината на кръстовете (едно от най-зловещите места в света)- хълм, разположен близо до град Meškuičiai в Литва.

 1. От поколение на поколение

taiwan

Снимката, чийто автор е Джаксън Хънг, е била направена по време на посрещането на китайската Нова 2015 година в Тайван.

„Забелязах как светлината влиза в стаята, докато членовете на моето семейство предаваха от един на друг тамян, изпращайки молитви и почит на нашите предци. Фотографията е символична, защото предаването на тамяна представлява предаване на знания и мъдрост, от поколение на поколение.” – казва авторът на снимката.

 1. Сюрреалистична картина, нарисувана от природата

china

Фотографията показва най-голямата система от планински вериги в Централна Азия – Тиен Шан. (.. Ch: 天山; пинин Тяншан, буквално означава „Небесни планини”) Тян-Шан – голяма планина системи в Централна Азия, на границата между Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Китай. Дължината на замръзналата лента е около 2500 километра, а най-високият връх е върхът на Победата, висок 7439 метра. Авторът на тази невероятна снимка е Туго Ченг, който спечели почетна награда в категория „Местоположение”.

 1. На площадката

Uganda

Джоел Нсада е авторът на най-добрата снимка в категорията „Хора”.

„Bwengye живее в гета, наречени Kamwokya в Кампала, столицата на Уганда. Повечето от всичко на света той цени мотора си, с който вечер се отправя към детската площадка, където наблюдава децата, играещи футбол.” – казва авторът снимката.

 1. Ирански студентки на границата между Иран и Ирак

iranski studentki

Награда в категорията „Хора” също така получила и тази въздействаща фотография, заснета от Янан Ли.

„През октомври 2014г. в Кюзестан в Иран, се натъкнах на група ирански студентки, стоящи на границата между Иран и Ирак малко след войната между двете страни. Някои от тях покатериха върху изоставения танк и тогава реших да ги снимам. Когато натиснах копчето за снимане едното момиче протегна ръцете си и извъртя лицето си към иракската граница.” – споделя Янан Ли.

 1. Участнички от погребална процесия в Тайван

taiwan pogrebenie

Ларс Хюбнер получил награда в категорията „Места”.

Авторът на снимката споделя, че в Тайван след като член от семейството почине, тялото му се пази в дома му или в специално построена за целта палатка. След определен период от време, погребението се празнува с шествие и чак след това се погребва починалият.

 1. Тренировка в Рио

rio

Красивата фотография е направена на плажа Ипанема в Рио де Жанейро, Бразилия от Симоне Монте.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg