Яжте тази храна на закуска, за да стимулирате мозъка си

0

Искаме ли да стимулираме функциите на мозъка, то със сигурност трябва всяка сутрин да консумираме за закуска под каквато и да е форма яйца – пържени, варени, бъркани. Това установиха учени от университета в Източна Финландия. До скоро не се гледаше с добро око на яйцата, защото ги свързваха с високото кръвно, инфарктите, както и с рисковете от деменция.

Това проучване доказа, че хапването на яйца влияе доста слабо върху холестерола. Щателен анализ е бил направен на хранителния режим на 2 497 души на възраст между 42 и 60-годишна възраст. Те не страдали от болест, която да е свързана със загуба на паметта. В продължение на 22 години – колкото продължил експериментът, от тях 337 души развили неврологични заболявания, а повечето се разболели от Алцхаймер. Всеки трети носел гена APOE4 – познат рисков фактор за развиване на сърдечносъдови болести и деменция.

Световен ден на мозъка, 18 март

Според автора на изследването Жирки Фиртанен,

нито консумацията на яйца, нито холестеролът били свързани с повишената опасност от деменция и Алцхаймер.

Напротив, оказало се, че консумацията на яйца показала значително по-добри резултати от изследваните при невро-психологичните проби на предния мозъчен лоб. Изводът на специалистите е, че режим с честа консумация на яйца не повишава в никакъв случай опасността от разстройства на паметта дори при хора, генетично предразположени към тях.

Яйцата са изключителни стимуланти на дейността на мозъка.

яйца

Само в жълтъка на едно голямо яйце има антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и 6 гр висококачествен протеин. Кокошите яйца съдържат солидни дози митамини Е, D и A. Лутеинът предпазва от запушване артериите, а витамин Е сваля значително риска от сърдечен удар при пациенти със сърдечносъдови заболявания.

Хапвате ли само една яйце на ден, ще редуцирате опасността от мозъчен инсулт с 12%.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

яйцаЕто какво се случва с тялото ни, ако ядем три яйца всеки ден

 

Междувременно учени от университета в Саутхямптън установиха, че клетките на мозъка, които отговарят за „реда“ в него и „изяждането на нарушителите“, се обновяват няколко пъти в течение на човешкия живот.

Осмислянето на жизнения цикъл на тези клетки ще помогне на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер и от други невродегенеративни заболявания. Предмет на изследването на британските учени стана микроглията – съобществото на глиални клетки в централната нервна система, в което главна роля играят фагоцитите. Те унищожават инфекциозните агенти и повредените нервни клетки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

храни за мозъка7 храни, които стимулират мозъка

 

Микроглията непрекъснато сканира мозъка, за да отстрани нередностите. Тези клетки изпълняват ролята на чистачи в човешкия мозък. По-рано учените считаха, че те се обновяват много бавно. И че един човешки живот не е достатъчен за пълната им регенерация. Екипът на Катрин Ескю обори тази теза и установи, че по време на земните дни на индивида се осъществяват цели 6 цикъла на обновяване на микроглията.

Новото научно откритие ще помогне в борбата с невродегенеративните заболявания, като множествената склероза, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Счита се, че те се отключват при прекомерната активация на микроглията. Установяването на жизнения цикъл на микроглията ще даде отговор на въпроса за причастността на тези клетки при психиатричните и невродегенеративните заболявания на мозъка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

диетаДоказано! Ясна е диетата, която запазва младостта на мозъка ни

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg