Истинското щастие – панацея срещу рак на гърдата

0

За щастието е писано неведнъж, за липсата му при хората – още повече. Неслучайно и класическият роман „Ана Каренина“ на Лев Толстой започва с изречението „Всяко семейство е щастливо по един и същи начин, но нещастно по своему.“ Защо е важно да изпитваме истинско щастие, особено когато става въпрос за здравето ни? На този въпрос са отговорили с щателно изследване учени от шведския университет в град Лунд.

Те установили, че дамите, които имат ниско ниво на енкефалин, по-известен като антистресов хормон на щастието, са по-податливи и застрашени от карцином на млечната жлеза. Статия, посветена на изследването е публикувана в изданието, посветено на клиничната онкология Journal of Clinical Oncology.

хормон на щастието, ракТова е дебютно проучване в целия свят, което показва ролята на циркулиращия свободно в кръвта хормон енкефалин за развиването на карцином на гърдата. Учените са изследвали кръвта на над две хиляди дами, чиято средна възраст е около 57 години. Изследователите са отчели и множество фактори, които влияят на разрастването на рака на млечната жлеза, сред които менопаузата, възрастта, тютюнопушенето и хормоналното лечение.

Установено било, че при тези жени, които имат ниски нива на хормона на щастието има 3 пъти по-голям риск да се развие рак на млечната жлеза, сравнено с дамите, които поддържат високи хормонални нива на енкефалина. Този хормон, заедно с ендорфина се смятат за хормони на щастието, защото предизвикват положителни емоции и радост у всеки човек. Ето защо, радвайте се на живота и не пропускайте и миг от неговите дарове!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg