WiFi уред вижда през стените (видео)

0

Възможно ли е хората да бъдат шпионирани през стените с помощта на WiFi? Разработчици от САЩ са създали безжичен предавател, който може да създаде триизмерна карта на помещенията и да открие хората, които пребивават там. Въз основа на сигналите, отразени от хората, новото устройство възпроизвежда точно фигурата им. Изобретението ще бъде представен на изложението SIGGRAPH, което ще се проведе през ноември на 2015.

wifi vizda prez steni

Устройството, наречено RF Capture, е разработено в лабораторията на компютърните науки и изкуствения интелект в Масачузетския технологичен институт. То предава WiFi сигнал, който преминава през стената и регистрира телата на хората в съседната стая. Дизайнерите на новата технология са програмирали устройство така, че да разграничава хората посредством „отпечатък на силуетите им”. В резултат силуетите на хората могат да бъдат разграничени с точност между 15 и 90%, а също така може да бъде определено преместването на човек за стената (например, когато човек се движи в помещението).

„Ние работим за въвеждане на тази технология до нивото на домакинските уреди, която ще има за задача автоматично да се обажда на Бърза помощ, ако човек припадне или се почувства зле. Тя също така ще помогне да можете да управлявате осветлението и отоплението, както и да проследявате местоположението на жителите на къщата.” – казва ръководителят на проекта Дина Катаби.

RF-Capture-algorithm

Въпреки това, Катаби и нейните колеги се опасяват, че такъв уред може да попадне в ръцете на престъпници или да се използва от силите за сигурност, за незаконно наблюдение на хора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg