Ново светилище ли е скалният комплекс на Белмекен?

0

Две години преди новото хилядолетие край село Долни Главанак в Източните Родопи за първи път за широката общественост стана ясно, че в района съществува първият до момента кромлех у нас. Това е древно култово съоръжение, подобно на Стоунхендж. И родният т.нар. „малък Стоунхендж“ е изграден изцяло от масивни каменни блокове, подредени в няколко концентрични кръга. Освен този в Стоунхендж, друг известен кромлех е и бретанския Карнак. Именно на бретонски crom означава кръг, а lech — камък.

Белмекен, Стоунхендж, кромлех, Долни Главанак

кромлех край село Долни Главанак в Източните Родопи, българският Стоунхендж

За малкия кромлех край Долни Главанак археолозите са установили, че е издигнат през втората фаза на ранножелязната епоха. В кромлеха са били извършвани религиозни обреди и през следващата късножелязна епоха, има дори находки и от Средновековието.

Учените са установили, че родопските траки са предпочитали върховете за извършването на свои ритуали. Доказателство за това е сведението на Херодот за т.нар. Дионисово прорицалище, позиционирано на „най-високата планина„. Именно планината във вярванията на древните хора е представлявала космическия център. Планината се е възприемала като свързващото звено между небето и земята, а върхът й е обитаваното от боговете място.

кромлех, Старо Железаре

кромлех край село Старо Железаре

Култовите места, които са разположени на планински връх не са рядкост по Източното Средиземноморие, датиращи от второто хилядолетие преди Новата ера. Дори в следващите векове функционирането им не прекъсва. На юг от голямото каменно съоръжение над Долни Главанак са открити други два ритуални кромлеха. Те са по-малки, а в тях учените са открили погребални ритуални предмети.

Кромлехът при село Долни Главанак е най-добре запазеното у нас. Известни на археолозите са още няколко подобни култови съоръжения от монолити. Един от тях е съхранен само като полукръг, но около една централна скала. Намира се източно от Белинташ, в подножието на Турската Куля, който се възприема като връх-светилище. Друг е разкопан от покойния археолог Георги Китов край село Старо Железаре, намира се до култовия център Старосел. Третият на този етап не е изследван щателно, се намира на юг от странджанското село Визица.

Малки обелиски и пирамиди се издигат и на един от върховете в Рила – Белмекен. Макар и не съвсем правилни, са очертани три различни по размери кръга. Всички каменни конфигурации заемат не повече от 20 кв.м. от страната на едноименния язовир. Погледнато с невъоръжено око дори цялото пространство прилича на част от древните мегалити по нашите земи с изкуствено издигнати скални пространства.

Белмекен, Стоунхендж, кромлех

скален комплекс на връх Белмекен

Дори и за лаиците е видно, че необикновеният градеж е от неотдавна и е построен не особено прецизно.

Белмекен

Хора, посетили мястото твърдят, че въпреки несъвършенството на каменните форми, се усеща особена енергия.

Белмекен, Стоунхендж, кромлех

скално образувание, което прилича на мъжки лицев профил

Едно е ясно – авторите на стъкменото като че ли набързо монолитно светилище на Белмекен, са запознати доста добре със значението на мегалитните обекти, силата на планинските върхове и тяхното енергийно въздействие. На самия връх Белмекен камара от скални отломки и камъни показва точното географското място на най-високата точка – 2626 метра, което поставя Белмекен на 50-то място по височина сред първенците на Рила. Скални образувания, които наподобяват профили на мъжки глави, отсечени от времето в скалите сякаш пазят подстъпите към върха.

Случайна игра на майката Природа ли са тези странни каменни лица или са дело на древен изкусен майстор, издялал ги умишлено точно тук? И кой е автор на „светилището“ на Белмекен? Тайна, която тепърва ще бъде разбулена от специалистите в археологията…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg