Уилям Сидис е с по-висок IQ от Нютон и Айнщайн

0

Уилям Сидис е определян като най-интелигентният човек, който е живял на Земята. Американецът е бил изключителен математик. Смята се, че Алберт Айнщайн е бил с коефициент на интелигентност 160. Този на Исак Нютон пък е бил 190, а на Марк Зукърбърг – 152. Тримата са известни като абсолютни гении по целия свят.

Но коефициентът на интелигентност на Уилям Сидис е бил между 250 и 300! Освен математик, е бил и експерт в множество области.

Уилям е роден в Ню Йорк през 1898 г. Баща му Борис бил психолог, с 4 дипломи от Харвард. Майка му пък имала докторска степен. Когато бил едва на 18 месеца, Уилям започва да чете вестник „The New York Times”. До 8-годишна възраст той научил латински, гръцки, френски, руски, немски, иврит, турски и арменски. В допълнение към тези 8 езика, той измисля свой собствен и го нарича „Vendergood“.

Уилям СидисНапълно наясно с неговия капацитет, баща му се опитва да го запише в Харвард, но му бива отказано, тъй като по онова време Уилям бил едва 9-годишен. 2 години по-късно университетът го приема и

Уилям Сидис става най-младият човек, постъпвал някога в престижния Хардард!

Година по-късно познанията на гения по математика стигат толкова далеч, че той започва да изнася лекции на своите професори. Завършва бакалавърска степен по изкуства на 16-годишна възраст.

Славата обаче може да бъде уморителна, особено ако ви сполети в ранна възраст. Малко след дипломирането си Уилям казва пред репортери, че за него „перфектният“ живот, би бил в уединение. Той добавя, че не възнамерява да се жени, тъй като жените не му харесват.

През това време Америка вярва, че с подходящо образование децата се превръщат в знаещи и можещи хора. Като талантлив психолог, бащата на Уилям се стремял да помогне на сина си да блесне. За да постигне това, той прилага специални психологически подходи при възпитанието му.

Уилям Сидис

Въпреки че Уилям се радва да учи като дете, мнението му се променя като възрастен и той обвинява баща си за това. Когато Борис умира през 1923 г., Уилям отказва да присъства на погребението му. Подобно на други гениални хора, за да поддържа нисък профил, Уилям работи нископлатени чиновнически неща. Въпреки това той все още бива разпознаван от хората, което не му оставя друг избор, освен да смени работата си отново.

През 1924 г. репортери го откриват, че работи за 23 долара на седмица, което отново прави заглавия в медиите, само че този път те се присмиват на интелигентността му и казват, че вече не е в състояние да прави това, което прави като дете. Това обаче никога не е било вярно.

Уилям Сидис пише множество ценни книги, използвайки различни псевдоними.

Той бил социалист и противник на Първата световна война. Бива арестуван през 1919 г. заради протест, който прераства в насилие в Бостън, където бива осъден на 18 месеца затвор. Родителите му обаче намерит начин да го предпазят от затвора и вместо това го затварят в санаториум за 2 години.

Уилям прекарва остатъка от живота си напълно самотен. Отдалечен от семейството си, той работи обикновени неща, за да свърже двата края. Човекът, който можеше да промени света, умира на 46 години като напълно неизвестен, страдащ от мозъчен кръвоизлив през 1944 г. Интересното е, че баща му е починал от същото нещо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg