Обичате ли купените сладки? Забравете ги!

0

Чаените бисквити са най-често купуваните сладки продукти. Следват ги вафлите и бисквитите с глазура и пълнеж. Изследванията показват, че решението за купуването на дребни сладки се формира преди всичко от тяхната цена. Жалко, защото вниманието ни трябва на първо място да се концентрира върху етикетите с техния състав.

Готовите бисквити, които така охотно си похапваме с повод и без повод, съдържат най-вече пшенично брашно, захар, хидрогенирано растително масло, растителни мазнини, инвертна захар, набухватели, натриев бикарбонат и динатриев дифосфат, сладка суроватка на прах, сол, обезмаслено мляко на прах, аромати, яйчен прах. Към някои също така се добавят глюкозо-фруктозен сироп, лимонена киселина, пшенично нишесте и масло. А някои също така съдържат и следи от ядки.

sladki1Но дали всичко това е опасно за здравето?

Да! Най-големият риск за здравето представляват всички транс мазнини, които се съдържат в сладките изкушения. Многобройните проучвания показват, че присъствието им в диетата увеличава значително риска от коронарна болест на сърцето и рак на гърдата. Още по-лошо, дори и малка част от тях може да навреди!

Чиста химия ли са готовите сладки?

Готовите сладки продукти изобилстват от консерванти. Изкуствените добавки запазват свежестта им много по-дълго, но не само това! Сред подобрители в съдържанието също могат да се открият и такива, които влияят на нашите сетива. Целта им е  прави бисквитите и сладките да ухаят по-добре и да са ни по-вкусни. Но не консервантите са най-опасните за здравето съставки!

sladki2

Повечето готови сладки имат в съдържанието си високо фруктозен царевичен сироп, който в готовите храни често е заместител на захарта. Присъствието му обаче пречи на усвояването на важни за организма елементи като магнезий и мед. Освен това значително допринася за развитието на болести като затлъстяване, диабет или синдром на раздразнените черва.

Все още ли сте сигурни, че обичате готовите сладки? Да? Прочетете статията още веднъж! Четете я, докато ги забравите!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg