След колапс нашата Вселена изчезва, твърдят учени

0

Внезапно изчезване на нашата Вселена прогнозират физици. Според тях подготвителният процес дори вече е започнал.

ВселенаНикой не може да потвърди с точност как и кога ще се случи това, но точните науки като физика и математика позволяват да бъдат изведени като възможни три сценария. Учените ги наричат условно „голямо замръзване“, „голямо разкъсване“ и „голям колапс“. Общото между трите е, че са еднакво мрачни.

Мюнхенски физици създадоха точен модел на очакваните т.нар. „големи взривове“. Според специалистите нашият свят може постепенно да замръзне като губи енергията си, а микрочастиците се забавят. Прогнозите им предвиждат, че Вселената е възможно и да бъде погълната от черна дупка или да се разкъса на малки частици от свръх мощна сила, идваща от тъмната енергия.

Черните сценарии са обосновани абсолютно безупречно математически, но никой до момента не може да обясни защо те не се осъществяват.

ВселенаСпоред екипът от физици, тъй като не знаем защо нашата Вселена се раздува, не можем да бъдем убедени, че Вселената няма да започне да се разширява все по-бързо, тъй като гравитационната сила ще действа доста по-отслабено върху отдалечаващите се обекти един от друг. Черните дупки могат да се зараждат според идеята на учените от Мюнхен във всяка точка от времепространството.

По начина на неуправляемо увеличение може да се породи и неуправляемо свиване, категорични са германските физици. По думите им не е казано, че гравитационната и другите константи във Вселената не могат изведнъж да се променят. Пак на теория и това е вероятно. След като Големият взрив е настъпил, какво е имало преди него? Математиците и физиците се утешават докато търсят отговора от едно – след като Вселената я има над 13,8 милиарда години, има абсолютната вероятност тя да продължи да съществува поне още толкова дълго време, а защо не и два пъти по толкова.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg