„Операцията“ без упойка

0

Злободневна българска сатира рядко намира място на театралните сцени. Живеем си я достатъчно, за да я гледаме и в театъра – сигурно това е аргументът за липсата й в репертоара. А и за изтънчените високо интелектуални вкусове ужасното ни ежедневие сигурно звучи и изглежда твърде пошло, а нравите – твърди низки. Дали да избягваш един проблем обаче е най-добрият начин да го решиш?

Тандемът Иво Сиромахов /драматург/ – Борис Панкин /режисьор/ е избрал да ни сблъска лице в лице с цялата грозота, която обитаваме наоколо – смело, без заобиколки, без недомлъвки и без илюзии. Резултатът е забавна черна комедия, която на моменти е толкова тъмночерна, че умишлено зашлевява звучна плесница на префинената столична публика, свикнала да живее под лъскав похлупак и да е гнуслива към проблемите на малките хора от малкия град.

Именно там, в днешни дни в една малка болница, в една малка операционна с един малък медицински екип, с малко оборудване и още по-малко консумативи се развива действието, което на моменти прераства в откровена гротеска. Дързък напречен разрез на лавинообразните проблеми в българското здравеопазване, подробна дисекция на живота в едно забравено от Хипократ и от всички богове място, безмилостна диагноза на цялото похабено съвременно българско общество.

ОперациятаВ операционната се вихри чалга и необуздана „любов“, ядат се кебапчета, хвърчат бъбреци и бели дробове, сърцето е заместено от уиски, фъстъци и мобилни телефони… Но преди да побързате да кажете, че всичко това е прекалено, просто изгледайте централните новини довечера!

Мариан Бачев е неузнаваемо добър в ролята на застаряващия доц. Младенов, а Орлин Горанов успешно намери в спектаклите на Борис Панкин своето ново амплоа – театъра. Специални аплодисменти заслужава и Жанет Иванова за ролята й на плеймейт-медицинската сестра Мими.

Операцията“ сигурно ще бъде незаслужено подмината от театралните награди тази година. Но не театралните награди са тези, които могат да Ви гарантират два часа неподправено забавление. Така че следващото представление на „Операцията“ е на 20 март, имайте го предвид.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg