Кучета различават настроението по лицето на човек

0

кучетаАко сте любител на кучетата, знаете много добре какви уникални създания са те. Умни, предани, верни и безкрайно наблюдателни. Те усещат прекрасно добрите хора и добрите им намерения, така както надушват отдалеч тези, които искат да им навредят. Оказва се, че кучетата не просто усещат емоциите на хората, а умеят много добре да различават настроението им според това, което е изписано на лицето им.

кучетаПроучване на австрийски учени установи, че кучетата могат добре да разпознават веселите и тъжните лица на хората. Това е поредното доказателство, че тези наши четирикраки домашни любимци, имат наистина невероятната способност да улавят безпогрешно човешките емоции. И заради това, от много дълго се считат за най-добрия приятел на човека сред всички останали животни.

Въпросното проучване, което доказва, че кучето може да познава настроението по лицето на човека, е извършено от екип към Университета за ветеринарна медицина в австрийската столица Виена. За целта на изследването, специалистите направили редица тестове и по време на тях, показвали на кучетата снимки с различни весели и тъжни физиономии на хора.кучетаМного бързо специалистите разбрали, че четирикраките любимци схващат идеално разликата между тези лица. Кучетата без грешка разчитали изражението на лицето не само на познати за тях хора, но и на напълно непознати. Освен това те показали, че умеят да свързват щастливите и усмихнати лица от снимките с позитивни емоции, а съответно тъжните – с отрицателни емоции. Нещо повече, специалистите дори се опитали да провокират най-опитните кучета, като ги накарат да изберат тъжни лица, подмамвайки ги с лакомства. Животните обаче категорично не се поддали на изкушението и отказали.кучетаВ проведените опити, специалистите включили 24 кучета, които били разделени на две групи. На всички животни в групите, били показвани снимки на екран, а когато успеели да разпознаят безпогрешно и последователно щастливи и тъжни лица, кучетата получавали лакомство за възнаграждение. Важно уточнение е, че повечето от животните, които били включени в проучването са били представители на едни от най-умните породи – немска овчарка и бордър коли.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg