Две престрелки с две жертви в Копенхаген

0

КопенхагенТерор в Копенхаген. На 14 февруари около 16.00 ч. местно време, неизвестен нападател откри огън срещу кафене на културен център, в което се провеждаше дебат за свободата на словото. Той беше организиран от комитет на известния шведски карикатурист Ларс Вилкс, който присъства лично на срещата. Вилкс е в списъка на терористичната групировка Ал Кайда за най-търсени лица за престъпления срещу исляма заради карикатури на пророка Мохамед. Смята се, че именно той е бил мишена на нападението. При атаката срещу кафенето един човек загина, трима полицаи бяха ранени, а нападелят успя да избяга с откраднат автомобил.

Копенхаген10 часа по-късно, при второ нападение, беше убит евреин, а двама полицаи са ранени близо до главната синагога на Копенхаген. Използвайки кадри от охранителните камери в града, органите на реда успяват да проследят извършителя на нападенията до апартамент в квартал, обитаван основно от имигранти. След опит да установят контакт със стрелеца, той открива огън по полицаите, които отвръщат на канонадата и го ликвидират.

Ето какво разказва очевидецът Расмус Ридерш:

Копенхаген

Расмус Ридерш очевидец

„Бяхме в бара точно срещу синагогата. Не бяхме чули нищо до момента, в който специалните части изпълниха улицата. Носеха каски и автомати. Погледнахме през прозореца и видяхме един човек да лежи на улицата, точно от другата страна на тротоара. Полицаите наредиха да останем в тоалетните за няколко часа. Не знаехме какво се случва навън. Но после казаха, че може да напуснем мястото, като следваме указанията. Онзи човек все още лежеше на улицата, няколко часа по-късно.“

КопенхагенРаботата по случая продължава и в следващите часове полицейското присъствие в Копенхаген ще бъде засилено. От полицията обявиха още, че е ясна самоличността на нападателя, но няма да я съобщят на медиите заради продължаващото разследване.

Няма информация стрелецът да е пътувал до конфликтните зони в Сирия и Ирак, където са средищата на Ислямска държава.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg