Вода на Марс, живот в космоса. Ето продължението!

0

Повечето учени и търсачи на живот в космоса се фокусира върху детайлите. Търсят такива неща като сложни органични молекули  или дори микроби. Но има и такива, които мислят по-мащабно и се опитват да открият следи на напреднали цивилизации във Вселената. Този път ще ви разкажем точно за последните.

Учените от НАСА обявиха наскоро, че в рамките на 10 години ще открият следи от извънземен живот. Вече засегнахме този въпрос десетина дни по-рано. Друго преломно откритие бе откриването на доказателствата за наличието на вода на Марс. За това също писахме наскоро. Всички тези „случайности“ и няколко други, мотивирали изследователите да подобрят своите методи за изследване на космическото пространство.

galaxysНо нека се върнем към основната тема. За целта на изследването, астрономите използвали събраните през 2009 г. данни от специален космически телескоп, работещ в инфрачервения спектър (Wide-field Infrared Survey Explorer – WISE). Изследователите следвали стъпките на тезата, формулирана през 60-те години на миналия век, според която напредналата цивилизация трябва да произвежда голямо количество топлина. Така тя може да бъде открита  – поне теоретично – под формата на интензивно инфрачервено лъчение.

„Развитата цивилизация трябва да консумира големи количества енергия за задвижване на техните компютри, летящи машини, комуникационно оборудване, и други неща, които не сме в състояние дори да си представим. Основите на термодинамиката казват, че консумираната енергия трябва да бъде емитирана някъде в космоса, под формата на инфрачервени вълни. – обяснява ръководителят на проекта Джейсън Райт. – „Същите закони на физиката важат и за вашия компютър, който също излъчва топлина, когато е включен.“

kosmos2В началото учените трябвало да прегледат детайлно целия списък с почти 100 милиона различни галактики. Сред тях те избрали 100 хиляди галактики, които най-добре отговарят на изискванията. Следващата стъпка била подробният и старателен анализ на тези 100 хиляди. В крайна сметка успели да ограничат списъка до само 50 галактики, които излъчват радиация над нормата. Учените ги изследвали в детайли. За съжаление, до сега не са успели да намерят никакви убедителни доказателства, че тези галактики са населени с напреднали цивилизации.

Липсата на положителни резултати в това отношение, не означава, че ние сме единствената развита цивилизация във Вселената. Според един от съвременните теоретични физици – Авиего Льоб – чуждите цивилизации може да са толкова напреднали, че дори да не им се налага да консумират такива количества енергия, а може и никога да не им се е налагало. Техният начин на еволюция може да се е развил в съвсем друга посока, което значи, че може да използват технологии непознати за нас. Следователно, размерът на радиацията, излъчвана от тях, може да бъде много нисък. Което от своя страна прави откриването им за нашите изследователи изключително трудно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg