Горещи води застрашават екосистемата на Пасифика

0

По западното крайбрежие на САЩ и Канада се появило опасно явление. От година и половина изследователите забелязват голямо течение от изключително топла вода, простиращо се от Джуно, Аляска до Калифорнийския залив. Течението е две хиляди мили широко и е със 100 фута дълбочина, а температурата на водата е с 1-4 градуса по-висока от средните.

Горещото течение вече променило океанските течения, оказало влияние върху времето на сушата и върху океанската екосистема. Експертите казват, че за появата на това явление не е задължително да е отговорно глобалното затопляне, но за някои експерти е ранно предупреждение за предстоящи промени, които очакват Пасифика през следващите десетилетия.

the pacific bubbleГорещото течение се наблюдава за първи път на сателитни изображения от август 2013 край бреговете на Аляска. Няколко месеца по-късно рибарите, работещи в областта на Аляска и  длъжностните лица, отговарящи за морските ресурси, започнали да съобщават за появата на океански видове, които обикновено се срещат в по-топлите или дори в тропическите пояси. Били забелязани паламуд (раирана риба тон) – риба, която е типична за тропическите и субтропическите води, акули и риба луна, които умират в по-студени води. Специализираният в изучаването на планктона Бил Питърсън от Северозападния Риболовен Научен казва, че някои от видовете, които са се появили сега, никога не е виждал в района.

Част от океанографите спекулират, че появата на течението е свързана с феномен, известен като десетгодишни трептения на Пасифика. Той затопля водите на източната част на Тихия океан, носе появява много нерегулярно, дори през 30-годишни интервали. Въпреки това, Марк Оумън от института по океанография Скрипс признава, че самият той не знае какво да мисли. Това явление много се различава от типичните модели, които видяхме през последните десетилетия – казва ученият.

the pacific hot bubbleОгромната маса топла вода допринася за повишаването на температурата на сушата и избухването на множество пожари. Въпреки това, повечето експерти се притесняват  за въздействието й върху морските животни. Течението заплашва следващите поколения сьомга да изчезнат, понеже младите риби нямат какво да ядат в горещите води. На брега били открити хиляди мъртви птици от вида Алкидае, а експертите се чудят как може да помогнат на гладните морски лъвове по плажовете на Калифорния…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg