Разводът увеличава риска от инфаркт при жените

0

Вероятността разведените жени да получат сърдечна по-атака е с 24% по-висика, отколкото при постоянно омъжените жени. Два развода зад гърба допълнително увеличават  риска,  който се определя вече с около 77% по-висок.

Дори жените, които се омъжват отново, след стреса от развода рискът от сърдечен удар при тях остава по-висок с 33%, отколкото при жените, които са щастливо женени.

Разводът е сериозен стрес. Отдавна е известно, че хората, които са го преживели, имат повече здравословни проблеми. Това обаче е едно от първите проучвания, което прави оценка на кумулативното въздействие на развода в дългосрочна перспектива – казва д-р Матей Дюпре от Факултета по медицина в Дюк Юнивърсити.

razvod1Изводите се базират на отговорите от представителна извадка на изследване на 15 827 души на възраст между 45 и 80 години, които са женени / омъжени най-малко веднъж. От 1992-2012 на всеки 2 години, са провеждани интервюта с тях относно здравното и семейното им положение. В продължение на 20 години от участващите в изследването се развели приблизително 1/3 от анкетираните.

Мъжете обикновено са по-изложени на риск от инфаркт и след първия развод този риск е сравним с този при непрекъснато женените мъже. Въпреки че жените понасят по-зле раздялата, на този етап не съществува статистически значима разлика между тях и разведените мъже. Рискът от инфаркт при мъжете се увеличава след два и по-голям брой разводи.

Когато мъжете се оженят повторно, се справят много по-добре, отколкото жените – рискът от инфаркт се възвръща към статистическия за семеен мъж, все едно е бил женен  през цялото време само за тази последната жена.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg