Внедриха мозъка на червей в строител Лего (видео)

0

Ако се замислим по-задълбочено какво представлява мозъкът, ще стигнем до извода, че не е нищо друго, освен съвкупност от електрически сигнали. Ако се научим правилно да ги каталогизираме, то може би ще успеем да заредим нечий мозък в компютър или компютърна програма. Това би позволило безкрайно цифрово съществуване във вътрешността на машината, точно както това е направено в сценария на филма Превъзходство с Джони Деп в главната роля.

В крайна сметка обче се оказва, че това не е само филм от областта на научната фантастика, но е нещо абсолютно реално. Разбира се, учените дори не са близо до това да изпълнят такава сложна операция с участието на човешкия мозък, но затова пък те успели да го направят с помощта на мозъка на червей от вида Caenorhabditis elegans това са малки нишковидни червеи. Учените ги изследвали дълго време и затова за тези червеи се знае много – от техните гени до цялото устройство на нервната им система.

elegans1Преди няколко месеца екипът учени, който работи под името „OpenWorm“, анализирали всички връзки между 302-та неврона на червеите, с намерението да създадат компютърна симулация. Основната цел на проекта била пълна репликация на Caenorhabditis elegans, като виртуален организъм. За съжаление до момента учените успели единствено да симулират мозъка на червея. След това изследователите заредили компютърната симулация на мозъка на червея в обикновен робот от строител Лего.

Роботът включва равностойни части на тялото, което има червей в действителност – сензор сонар, който служи като носа и на двигателя и колелата, който заменя на компонентите за подвижността червей. Резултатът е много невероятно, защото роботът – без никакво програмиране – започна да се движи и да се овладее. Когато изкуствено стимулирано сензор храни, роботът се движи на преден план (дори и ако попаднете на препятствие – стена), но когато е активен си сонар сензор, веднага започна да се обърнеш и да отиде в обратната посока към стената.

Роботът разполага с еквивалентни части на тялото, които има и червеят в действителност – сонарен сензор, който служи като нос и двигател и колела, които заместват частите, служещи за моторика на червея. Резултатът е невероятен, защото роботът без никакво програмиране започнал да се движи и самоконтролира. Когато изкуствено бил стимулиран сензорър, отговарящ за храната, роботът се придвижвал напред, дори и ако по пътя към несъществуващата храна имало  препятствие като стена, но когато сонарният сензор бил активен, веднага започвал да се върти и се насочвал в обратната на стената посока.

elegansРазбира се, мозъкът не е бил пресъздан на 100%, изследователите трябвало да редица механизми  като например този, който е отговорен за активиране на невроните. Но фактът, че този робот е в състояние да се движи, да спира пред препятствия, и дори да се обръща назад, е голямо постижение.

Учените вече са започнали изследвания на всички нервни връзки в човешкия мозък с цел те да бъдат картографирани. Дори и да не успеят да заредят на човешкия мозък в компютър, то винаги съществува възможността да го възпроизведат напълно, така че машините да могат да „мислят“ по същия начин, както го правят хората.

Ако един ден обаче учените успеят да внедрят човешкия мозък в компютър, това ще бъде огромна крачка в областта на науката!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg