Доза от добре познат витамин пази пълните хора от сърдечносъдови заболявания

0

Постоянна доза от 500 милиграма витамин C дневно предпазва от сърдечносъдови заболявания, това установиха учени от Съединените щати. Само една таблетка замества редовните упражнения, които пълните хора би трябвало да правят за свиване на кръвоносните съдове.

витамин C, сърдечносъдови заболяванияТези, които са с наднормено тегло имат в своите кръвоносни съдове повече протеин ендотелин-1, който предизвиква свиването им. Това свиване на съдовете показва, че те при необходимост от засилено кръвообращение не се справят толкова добре. По този начин расте рискът от съдово заболяване.

Предни проучвания дадоха да се разбере, че движението потиска активността на протеина андотелин-1. Доста от пълните хора обаче обясняват, че време за гимнастика или разходки не намират във всекидневието си.

В продължение на три месеца специалистите от Колорадския университет са изследвали щателно 35 души, които имат затлъстяване или наднормено тегло и не се движат достатъчно на ден. 20 души от тях приемали всекидневно витамин C като добавка, а останалите 15 имали аеробни упражнения, но не пиели от витамина.

витамин C, сърдечносъдови заболяванияРезултатите са красноречиви – всекидневен прием на 500 мг витамин С значително намалява свиването на съдовете, дължащо се на протеина ендотелин-1, толкова, колкото и активните физически упражнения като ходенето, например.

Световна тенденция е напоследък лекарите да предписват повече витамин С да се приема с храната, а не медикаментозно. Пример: 45 милиграма съдържа в себе си един портокал. Внимавайте обаче, тъй като превишаването на витамин C с над 1000 мг дневно може да предизвика коремни спазми, диария и стомашни болки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg