За какво са виновни бабите?

0

Бабите са безценен дар за родителите и внуците, защото винаги са насреща за помощ и обикновено при тях всичко е разрешено. Дали обаче, това е добре и имат ли вина бабите за формирането на някои човешки качества?

Оказва се, че всъщност точно

бабите са причина за моногамията и ревността у човеците.

Те са основната причина и за нещо друго – големият брой фертилни мъже в зряла възраст, които се стремят да търсят по-млади партньорки, които след това пазят ревниво от всякакви конкуренти. И ако се чудите каква е връзката с бабите? Ето и извода, до който са достигнали няколко американски учени.

За какво са виновни бабите?

Научният труд, наречен „Хипотезата за бабата”, който е дело на антрополога Кристен Хоукс, датира още от 90-те години на миналия век. В него се обръща основно внимание на ролята, която имат възрастните жени в живота на ловците-събирачи в Танзания. Техните баби изкопавали корени, за да могат по този начин да хранят внуците си.

Според хипотезата на Хоукс, жените при древните хора са престанали да умират когато достигнат възраст от 30-40 години, както е при шимпанзетата. Всичко това е благодарение на бабите, които хранели внуците, а това помагало на дъщерите им да родят по-скоро следващото си дете. Резултатът от това е, че „гените на дълголетието” се предавали на все повече наследници в тези семейства. Така средната възраст на човешкия род е нараснала до 70 години за период от 2 милиона години.

За какво са виновни бабите?

Към днешна дата, антропологът Кристен Хоукс заедно със своите колеги, се опитват да намерят връзката между „Феномена на бабата” и друга важна особеност, която съществува в човешката култура, а именно образуването на постоянни двойки.

За какво са виновни бабите?След появата на бабата като важен фактор в човешкия род, продължителността на живота на хората започнала да нараства, но друга важна особеност е, че жените спрели да раждат след 45 години. Мъжете обаче, запазили способността си да създават потомство дори на по-преклонна възраст. По този начин се засилила конкуренцията за млади жени, които са способни да раждат, а за мъжете от друга страна станало много по-удобно да създават дълги и постоянни връзки. От друга страна обаче, това ги накарало да правят всичко възможно, за да охраняват своята по-млада партньорка от посегателства на други мъже.

Според учените, точно това обяснява силното чувство за собственост на мъжете по отношение на жените им, в повечето от постоянните връзки на днешните хора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg